Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

23. 02. 2020. 11:41   >>  17:52 15

DAMJANOVIĆ VARHELJIJU

"EU da se uključi u rješavanje krize u CG"

Evropska unija (EU) treba da se aktivnije uključi u rješavanje političke krize u Crnoj Gori, onako kako je posredovala u rješavanju krize u Sjevernoj Makedoniji, ocijenio je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Damjanović je u pismu komesaru za proširenje EU Oliveru Varheljiju ocijenio da je njegova nedavna posjeta Crnoj Gori bila vrlo značajna, posebno imajući u vidu da je nedavno postavljen na veoma odgovorno mjesto evropskog komesara za susjedstvo i proširenje.

“Vjerujem da je vaša posjeta pokazala da ste vrlo dobro upoznati sa ozbiljnošću političke situacije u Crnoj Gori, ili, slobodno mogu reći, političkom krizom u mojoj zemlji, koja je duboko u procesu pregovora za članstvo u EU”, naveo je Damjanović u pismu.

Damjanović je ocijenio da usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ugrožava prava kanonske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, odnosno stotine hiljada vjernika u Crnoj Gori.

On je ukazao i da još nije izabran dio članova Sudskog savjeta, da nije izabran Vrhovni državni tužilac, predsjednici Državna izborne komisije, Ustavnog suda i Agencije za sprečavanje korupcije.

Damjanović je rekao da iako je ovo izborna godina, a da nije usvojen novi izborni zakon u skladu sa preporukama OEBS-a.

On je naveo da sva ta pitanja sa kojima se Crna Gora trenutno suočava, usporavaju pregovarački proces sa EU.

Damjanović je kazao da poštuje sve obaveze i odgovornosti koje Varhelji ima, ali da smatra da je neohodno da evropski komesar nastavi da prati događaje koji se dešavaju u Crnoj Gori.

“Neophodno je i aktivnije učešće EU u prevazilaženju ove političke krize u Crnoj Gori, na način na koji je Unija posredovala u rješavanju krize u Sjevernoj Makedoniji”, kazao je Damjanović.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније