Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 02. 2020. 20:59 >> 20:58
12

BRKOVIĆ I BAZDULJ

Nacionalizme teško civilizovati

Nacionalizmi su uvijek opasni za društvo i teško ih je civilizovati, čak i u trenutku koji živimo, smatraju pisci Muharem Bazdulj i Balša Brković. No, bez obzira što uznemiravaju, nacionalizmi danas djeluju kao farsa, saglasni su sagovornici TVCG.

Nacionalizam je politička pojava koja postoji gotovo u svakom društvu. Pitanje nije da li se može iskorijeniti, već da li se može civilizovati, kaže bosanskohercegovački pisac Muharem Bazdulj i podsjeća kad je najopasniji.

"Nacionalizam je najopasniji kad iza sebe ima neku vrstu oružane sile i kad može da napravi stvarni problem kao što smo imali devedesetih, dakle raspad Jugoslavije i ono što se dešavalo devedesetih je najbolja ilustracija i nama ovdje niko sa strane ne treba da objašnjava šta je nacionalizam", kaže Bazdulj.

Pisac Balša Brković ne vjeruje da je na taj način moguć neki rasplet koji bi bio paklen ali, navodi da je za njega kao građanina i ova mobilizacija već dovoljno uznemiravajuća.

Opasnom mobilizacijom Brković naziva ono što jedni nazivaju srednjim vijekom, a drugi građanskim proljećem u Crnoj Gori. Najviše ga brine, kako kaže, zabluda u kojoj neko litije posmatra kao demokratsku šansu, jer od crkve ne treba očekivati potrebu za demokratizacijom, niti joj ona pripada.

"Ta vrsta mobilizacije se uvijek odvija na nekoj rigidnoj matrici koja je najčešće nacionalistička, ili je utemeljena u nekim vjerskim postulatima, nesavremenim i upravo se to ovdje dešava", navodi Brković.

On se pita i kada će to svima da nam postane jasno.

"Kad obučete dres, onda vi nemate problem. Onaj ko obuče dres kao vi, on je vaša ekipa. To ima smisla u ograničenom vremenskom prostoru igre kakav je fudbal, ali ti dresovi u svijesti ljudi su jako opasni", upozorava Brković.

Muharem Bazdulj sve te dresove u regionu vidi kao farsu.

"Ovo meni najviše liči na onu staru Hajneovu frazu o istoriji koja se jednom dešava kao tragedija, drugi put kao farsa. Ovo je farsa, ne kazem da nije nekada degutantna, ali je farsa", kaže Bazdulj.

Živjeli Srednji vijek, ili demokratsko proljeće, našim sagovornicima djeluje kao da je čitavom regionu potrebna jedna nova renesansa.

 Anka Radović, TVCG

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније