Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavila: M.L.B. ]

24. 02. 2020. 13:42 >> 13:50
6

BAŠELE ĐUKANOVIĆU

Vlada zainteresovana da smiri situaciju

Komesarska za ljudska prave Mišel Bašele pozdravila je početak dijaloga između crkve i Vlade, dodajući da očekuje da to bude konstruktivan proces koji će voditi rješenju prihvatljivom za sve.

Bašele je danas razgovarala sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanoviće koji učestvuje na 43. sesiji Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi.

Iz Đukanovićevog kabineta saopšteno je, da je Bašele navela da je Vlada zainteresovana da smiri trenutnu situaciju.

“Iako je došlo do masovnih protesta, vlada je zainteresovana da smiri situaciju i to je proces koji teče mirno uz profesionalno djelovanje policije i poziv Srpske pravoslavne crkve na uzdržanost", kazala je Bašele

Navodi se da se Bašele zahvalila predsjedniku za saradnju i pozdravila posvećenost ciljevima Savjeta za ljudska prava na putu ka Evropskoj uniju (EU).

Đukanović je, kako se navodi informisao Bašele o stabilnom demokratskom i evropskom razvoju Crne Gore, i posvećenom usvajanju evropskih standarda.

“U tom kontekstu je i usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti, što je nastavak procesa harmonizacije sa savremenim tekovinama Evrope", rekao je Đukanović.

Kako je kazao, suština problema je borba između onih koji vide zapadni Balkan u EU i onih koji bi da konzerviraju taj region Balkan u prošlost.

Đukanović je poručio da nema sumnje čemu budućnost pripada i da će i ovu situaciju riješiti sami.

On je kazao da je Crna Gora kao mala mala multietnička zemlja posvećena promovisanju ljudskih prava u društvu.

“Mmultikulturalizam je dio naše tradicije, ali i naših obaveza na putu ka EU, i zbog toga vidimo veliku šansu usaradnji sa Savjetom za ljudska prava i Kancelarijom komesara”, kazao je Đukanović.

Kako je saopšteno, on je na sastanku pozdravio prioritete Kancelarije u dijelu prevencije ljudskih prava, posebno u vremenu izazova politizacije ljudskih prava i finansijskih izazova.

Đukanović je naglasio da je to dodatni motiv za tješnju saradnju Crne Gore sa sistemom Ujedinjenih nacija u čemu će pomoći i opredjeljivanje eksperta za podršku kancelariji u Crnoj Gori, i pilot projekat za ustanovljavanje baze podataka za ljudska prava.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније