Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

25. 02. 2020. 13:04   >>  13:06

CG - ALBANIJA

Dobru političku saradnju prenijeti i na ekomonsku

Očekujem da se dobra politička saradnja Crne Gore i Albanije u narednom periodu, reflektuje i na bolju ekonomsku saradnju obzirom na sve resurse i kapacitete koje dvije države posjeduju, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović dok je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović poručio da Crna Gora snažno podržava otpočinjanje pregovora Albanije sa EU.

Sa članovima Odbora za vanjske poslove Parlamenta Reublike Albanije na čelu sa predsjednicom odbora gospođom Mimi Kodheli, koji se nalaze u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori razgovarali su tpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović i ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Husović se zahvalio na posjeti i naglasio veoma dobre političke i društvene odnose između Crne Gore i Albanije.

„Vlada Crne Gore svojim opredeljenjem za euroatlantske integracije želi na prvom mjestu dobre odnose sa svim susjednim državama i cilj nam je da unaprijedimo regionalnu saradnju sa svima, naročito sa državama sa kojima dijelimo slične vrijednosti i izazove. Očekujem da se dobra politička saradnja, u narednom periodu, reflektuje i na bolju ekonomsku saradnju obzirom na sve resurse i kapacitete koje dvije države posjeduju“, kazao je Husović.

Predsjednica Odbora Mimi Kodheli se zahvalila na prijemu i saglasila se da su odnosi dvije države na najvišem mogućem nivou i da očekuje da će se intezivirati i ekonomska saradnja na svim nivoima.

„Imamo dosta mogućnosti za saradnju, naročito na ekonomskom i kulturnom planu. Postoje veliki potencijali za zajedničke projekte, u prvom redu mislim na mogućnosti Skadarskog jezera koje nas spaja i gdje bi se pravom vlaorizacijom postigli izuzetni rezultati na obostrano zadovoljstvo. Takođe, trebamo učiniti sve da se prošire sve ove aktivnosti kako je to predviđeno sa više bileteralnih ugovora između naše dvije države“, kazala je Kodheli.

Sastanku su prisustvovali i članovi Odbora za vanjske poslove Parlamenta Republike Albanije Adnor Shameti i Edinola Braha kao i sekretarka odbora Ina Jano, ambasador Republike Albanije u Crnoj Gori gospodin Kurtezi Ridi, kao i savjetnici potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj Admir Adrović i Mirsad Nurković.

Darmanović: Snažno podržavamo otpočinjanje pregovora Albanije sa EU

Crna Gora konzistentno podržava Albaniju u započinjanju pristupnih pregovora sa EU, kazao je šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović.

Darmanović je danas primio delegaciju Odbora za vanjske poslove Parlamenta Albanije, koju predvodi predsjednica Mimi Kodeli i tom prilikom pozdravio prijateljske odnose koje baštine naše dvije zemlje.

Kako dodaji iz MVP-a, ministar je izrazio zadovoljstvo dinamikom političkih kontakata, kao i sveobuhvatnom međudržavnom saradnjom, dodatno ojačanom partnerstvom u NATO i zajedničkim evropskim, ali i regionalnim ciljevima.

"Crna Gora konzistentno podržava Albaniju u započinjanju pristupnih pregovora sa EU", kazao je šef crnogorske diplomatije.

Kodeli je izrazila zahvalnost na podršci Crne Gore kada je u pitanju početak pregovaračkog procesa Albanije sa Evropskom unijom.

Osvrnula se na veoma dobre odnose i intenzivnu saradnju Crne Gore i Albanije na svim poljima od zajedničkog interesa.

"Ukazala je na važnost regionalne, saradnje na polju evropskih integracija, ali i podrške u reformskim procesima", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su, kako se dodaje, razmijenili mišljenja i o značaju dijaspore, aktuelnim unutrašnjim kretanjima u dvije zemlje, kao i o novopredstavljenoj metodologiji pristupnih pregovora sa EU.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније