Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

25. 02. 2020. 13:22   >>  13:25 4

SEKULIĆ

Nacrt ne predstavlja zvanični stav dok ne bude usvojen

Tekst preliminarnog Nacrta izvještaja ne predstavlja zvanični stav Monitoring komiteta, niti Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, sve dok ne bude zvanično usvojen, kazao je šef skupštinske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Pregrag Sekulić.

Pojedini mediji objavili su da se u tekstu preliminarnog Nacrta izvještaja navodi da je Srpska pravoslavna crkva ugrožena u Crnoj Gori.

Upitan da prokomentariše te navode, Sekulić je kazao da je u obavezi da poštuje pravila i procedure Savjeta Evrope koje se odnose na neobjavljivanje i nekomentarisanje dokumenata internog karaktera, a to je slučaj sa preliminarnim nacrtom izvještaja koizvjestilaca Monitoring komiteta.

Radi se o istim pravilima koja obavezuju i sve ostale poslanike koji učestvuju u radu ove organizacije, kako upravo nezvanični radni dokumenti ne bi bili zloupotrebljavani u političke svrhe.

On je naveo da tekst ovog preliminarnog nacrta ne predstavlja zvanični stav Monitoring komiteta, niti Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, sve dok kao takav ne bude zvanično usvojen.

"Imajući u vidu da se radi o, kako u samom nazivu dokumenta piše, preliminarnom nacrtu, očekujem da će uz dodatnu provjeru činjenica i sagledavanje stanja u pojedinim oblastima, ovaj tekst pretrpjeti izmjene do njegovog konačnog usvajanja na zasjedanju PS Savjeta Evrope krajem aprila", kazao je Sekulić agenciji Mina.

On je podsjetio da se Crna Gora, za razliku od drugih država regiona (Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH), Albanije) zbog stepena ispunjavanja obaveza prema Savjetu Evrope ali i dostignutih demokratskih standarda nalazi u post - monitoring procesu.

"Nama je stalni monitoring ukinut 2015. godine", rekao je Sekulić.

U post - monitoringu se, kako je rekao, nalazi i Bugarska koja je država Evropske unije.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније