Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

25. 02. 2020. 18:13 >> 21:53
8

SASTANAK POSP-A

EU neće mijenjati pravila za CG

Kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladimir Bilčik kazao je da se za Crnu Goru neće mijenjati pravila u pristupnim pregovorima sa EU.

Bilčik je na sastanku POSP-a u Podgorici istakao da Evropski parlament podržava politiku proširenja Unije. On smatra da je članstvo u EU najbolji način za razvoj Crne Gore i njen prosperitet.

"Crna Gora mora nastaviti sa ispunjavanjem zadataka u pregovaračkom procesu bez straha da bi se pravila mogla promijeniti. Pregovarački okvir za Crnu Goru se neće mijenjati. Mnogi su tvrdili da hoće, ali nemamo namjeru da mijenjamo pravila tokom same igre. To ne bi bilo fer“, rekao je Bilčik.

Predsjednik Skupštine Crne Gore i kopredsjedavajući POSP-a Ivan Brajović istakao je da su evropske integracije jedini put za države Zapadnog Balkana. On je pozvao na definisanje dugoročne politike EU prema ekonomskom razvoju regiona.

"Ohrabreni smo porukama briselskih zvaničnika da integracije ostaju strateško opredjeljenje novog saziva evropskih institucija koje su spremne da daju dalji podsticaj politici proširenja. Nova politika treba da pruži bolji tempo i veću predvidivost samog procesa“, kazao je Brajović.

Glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević rekao je da je Vlada Crne Gore okrenuta prema svim relevantim organizacijama koje mogu da pomognu na putu integracija. On smatra da je promocija evropskih standarda obaveza Vlade ali i crnogorskog parlamenta.

"U daljem procesu pregovaračkog procesa izuzetno je značajno da se posvećenost vlade kontinuiranom ispunjavanju svih evopskih obaveza zaokruži procedurom izbora najvažnijih funkcija u sferi pravosuđa, u prvom redu Vrhovnog državnog tužioca (VDT)“, rekao je Drljević.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav rekao je da nova metodologija proširenja treba da unaprijedi proces pristupanja Uniji. On je kazao da je to dobro za Crnu Goru, ali i čitav region.

"Ne pomjeramo stative za Crnu Goru u sred igre, već unapređujemo proces. I dalje nam je cilj članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana u EU. Nova metodologija otvara mogućnost za dinamičniji proces“, rekao je Orav.

Danas započeta rasprava biče nastavljena sjutra kada će biti donijeti i zaključci.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније