Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

28. 02. 2020. 11:57   >>  13:23 3

MARKOVIĆ BORISOV

Bugarska će nastaviti da podržava evropski put CG

Nakon uspostavljanja novih pravila pregovaranja za članstvo u Uniji, Bugarska će nastaviti da snažno podržava evopski put Crne Gore, saopštio je predsjednik Savjeta ministara te države Bojko Borisov crnogorskom premijeru Dušku Markoviću koji boravi u znaničnoj posjeti Bugarskoj.

Premijer Marković vjeruje da će naša država ove godine uspjeti da otvori jedino preostalo poglavlje 8, kao i da će ispuniti mjerila za poglavlja 23 i 24.

"Crna Gora i Republika Bugarska su saglasne u tome da je evropska integracija Zapadnog Balkana od ključnog značaja za dalju perspektivu njegovog bržeg ekonomskog i demokratskog razvoja. Ohrabreni smo time što je nova briselska administracija dala dugo očekivani zamah politici proširenja ukazujući da je Zapadni Balkan strateški interes Evropske unije", kazao je Marković na početku zvanične posjete Bugarskoj.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije sa domaćinom, predsjednikom Savjeta ministara Bojkom Borisovim, predsjednik Vlade Crne gore je izrazio zahvalnost Vladi Bugarske i premijeru lično, na nesebičnoj podršci evropskim ambicijama naše zemlje.

"Želim da i ovom prilikom i na ovom mjestu iskažem veliku zahvalnost bugarskoj Vladi, bugarskom narodu i posebno predsjedniku Borisovu na sveukupnoj podršci Crnoj Gori na planu ostvarenja njenih ključnih spoljnopolitičkih i nacionalnih interesa – prije svega naše integracije u NATO i naravno u Evropsku uniju. Bugarska i predsjednik Borisov su bili snažno uz Crnu Goru, podržavali nas, prenosili svoja iskustva i vjerovali u naš potencijal kada to i baš nije bilo lako", rekao je premijer.

Marković je posebno naglasio ključnu podršku Bugarske našoj zemlji tokom bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom kada je zahvaljujući zalaganju premijera Borisova lično Jadransko-jonski pravac uvršten na listu evropskih koridora.

Govoreći o našem procesu evropske integracije Marković je rekao da je upoznao domaćina sa našim očekivanjima da u narednom periodu otvorimo jedino preostalo poglavlje – Konkurencija; i da otpočnemo sa zatvaranjm seta poglavlja za koja smo već postigli internu spremnost. Predsjednik Vlade je ukazao da je pokrenuo dijalog sa relevantnim političkim i društvenim akterima u Crnoj Gori o svim pitanjima koja su u interesu našeg evropskog puta.

Premijer Bojko Borisov izrazio je punu podršku evropskoj integraciji Crne Gore i pomenuo proteste protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica:

"Osuđujemo sve izgrede i vandalizme koji proizilaze iz vjerskih povorki u Crnoj Gori. Podržavamo vašu zemlju kao saveznika i prijatelja", rekao je premijer Bugarske.

Govoreći o situaciji u našem regionu premijer Borisov je osudio stavove člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika protiv zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića toj državi.

"Ne mogu da razumijem što mi sebi radimo“, rekao je premijer Borisov, "a da se sa druge strane u našem regionu događa antievropsko ponašanje. … Ne možeš da govoriš iskreno da govoriš o Evropi i o evropskom jedinstvu, a da predsjedniku Crne Gore ne dopustiš ulazak u državu", rekao je premijer Borisov dodajući da su ta retorika i to ponašanje neprihvatljivi.

Tokom zvanične posjete Markovića Bugarskoj, planirani su i susreti, premijera i sa prvim čovjekom Bugarske Rumenom Radevim kao i predsjednicom Narodne skupštine Cvetom Karajančevom.

Teme sastanaka premijera Markovića sa zvaničnicima Bugarske biće i intenziviranje međudržavne saradnje u oblastima odbrane, energetike, turizma, poljoprivrede, infrastrukture i saobraćaja kulture i zdravstva, te za uspostavljanje saradnje u oblasti sporta i mladih.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније