Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Radio Crne Gore ]

28. 02. 2020. 14:28   >>  14:27 5

JAKIČ OCIJENIO

Zakon o slobodi vjeroispovijesti u skladu sa sistemima EU

U Zakonu o slobodi vjeroispovijesti nema ništa što nije u skladu sa sistemima unutar Evropske unije, a to je rekla i Venecijanska komisija, kaže za Radio Crne Gore dugogodišnji slovenački i evropski parlamentarac i bivši ministar odbrane Roman Jakič.

“Zašto sam ja nadahnut optimizmom da kod tog zakona nije došlo do neke devijacije u poređenjima sa sistemima unutar Evropske unije je to da je Venecijanska komisija bila involvirana kod Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Kao dugogodišnji parlamentarac, ja mnogo cijenim mišljenje Venecijanske komisije, jer je ona mjerodavna da da pozitivna ili negativna mišljenja o nečemu”, ističe Jakič.

Jakič navodi da se i na međunarodnim adresama prati se trenutna situacija u Crnoj Gori.

“Čujem signale, i formalne i neformalne u Briselu, da je ta tema dosta ispolitizovana i to se i na taj način razumije u Briselu. Dijalog je taj koji treba biti uspostavljen još bolje i ovu situaciju treba rješavati razgovorom”, smatra Jakič.

Upitan da li će se, kao što to traži opozicija, Evropska unija uključiti u proces medijacijom, Jakič naglašava da Brisel svakako neće pisati zakonska rješenja.

“Države Evropske unije uvijek su bile sklone da pomognu, ali taj zahtjev za pomoć mora stići od svih aktera, a ne samo od jedne strane. Čak i da svi akteri požele neku medijaciju sa strane, Evropska unija nije ta koja će reći kako nešto treba da bude zapisano u nekom zakonu. Evropska unija će napraviti neki okvir u kome bi se stvorila atmosfera za dijalog, ali opet je na zainteresovanim stranama da dođu do rješenja. Dakle, neće Brisel doći i reći - u zakonu će pisati to i to. Takve medijacije nema. Treba znati da medijacija, ukoliko je svi zatraže, znači samo stvaranje okvira u kom će se sprovesti dijalog da bi se našla solucija”, objašnjava Jakič.

Romana Jakič, koji je 2016. bio na čelu OEBS-ove posmatračke misije u Crnoj Gori, kaže da nevidi ništa sporno u tome da se ovogodišnji parlamentarni izbori održe po starom zakonodavstvu.

“Kao vođa OEBS-ove misije koja je I sugerisala da treba mijenjati izborne zakone, žalim što oni nisu reformisani. Nadam se da će poslije nastupajućih izbora I konstituisanja parlamenta doći do spoznanja da je osnova parlamentarizma rasprava u Skupštini i da će se Odbor za reformu izbornih zakona ponovo sastati i da će do sljedećih izbora posao biti završen, jer u ovoj izbornoj godini svakako do promjene ne može doći”, poručuje dugogodišnji slovenački i evropski parlamentarac Roman Jakič.

Olivera Slavnić, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније