Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 02. 2020. 15:07   >>  15:08

SICILIJANOS ĐUKANOVIĆU

Nijedna presuda ne zahtjeva pojačan nadzor Komiteta

Crna Gora je posvećena unapređenju vladavine prava, što je i EK stavila u prvi plan pregovaranja, a predstavlja istinsku potrebu društava Zapadnog Balkana kojem je to inače jedan od temeljnih deficita, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom sustreta sa predsjednikom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Linosom Aleksandrom Sicilijanosom. Sicilijanos je pohvalio dobre razultate koje Crna Gora postiže u oblasti izvršenja presuda Evropskog suda navodeći da ne postoji nijedna presuda koja bi zahtijevala mjere pojačanog nadzora Komiteta ministara SE.

On je kazao da Evropska konvencija predstavlja inspiraciju za cijelo crnogorsko društvo, što su primijetili evropski partneri i u Izvještaju o napretku Crne Gore za 2019. godinu, u kojem se konstatuje napredak i dobra saradnja sa Evropskim sudom.

Đukanović je poželio dobrodošlicu predsjedniku Suda uz zadovoljstvo što se saradnja Crne Gore sa tom institucijom nastavlja, a posjeta se realizuje tokom obilježavanja 70. godišnjice usvajanja Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

“Uz želje za uspješno predsjedavanje Sudom, Đukanović je potvrdio spremnost Crne Gore da i dalje bude pouzdan partner i promoter vrijednosti sadržanih u Konvenciji. On je podsjetio na stabilno kretanje Crne Gore ka EU i istakao da ohrabruju novi tonovi briselskih struktura i optimizam u pogledu proširenja. Na toj liniji posebno je ukazao na posvećenost Crne Gore unapređenju vladavine prava, što je i EK stavila u prvi plan pregovaranja, a predstavlja istinsku potrebu društava Zapadnog Balkana kojem je to inače jedan od temeljnih deficita”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Sicilijanos je istakao da veoma cijeni saradnju sa Crnom Gorom i njenim institucijama kao članicom Savjeta Evrope koja poštuje odluke Suda i vrijednosti Konvencije.

“Posebno je pohvalio dobre razultate koje Crna Gora postiže u oblasti izvršenja presuda Evropskog suda navodeći da ne postoji nijedna presuda koja bi zahtijevala mjere pojačanog nadzora Komiteta ministara SE. Saglasio se sa Đukanovićem o značaju poštovanja i promovisanja vladavine prava, kao uslova za demokratski napredak društva i integraciju u EU. U tom kontekstu iskazao je punu  podršku Evropskog suda Crnoj Gori i najavio dalju saradnju”, zaključuje se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovale predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i Ivana Jelić, sutkinja Evropskog suda za ljudska prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније