Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

29. 02. 2020. 20:48 >> 20:46
16

VUJOVIĆ

"Vučić želi polugu destabilizacije u Crnoj Gori"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić želi da ima polugu destabilizacije u Crnoj Gori, kazao je politički analitičar Zlatko Vujović, navodeći da je očigledno da slijedi prilično turbulentan period, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu.

Vujović je, u intervjuu za Al Jazeeru Balkans, rekao da je jasno da zvanični Beograd u saradnji sa zvaničnom Moskvom stvara žarišta u regionu i pokušava da destabilizuje ne samo Crnu Goru, već i Bosnu i Hercegovinu (BiH), Kosovo, a ranije i Sjevernu Makedoniju.

"Vučić želi da ima polugu destabilizacije u Crnoj Gori", kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, protesti zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti urušavaju koncept građanske države.

Kako je naveo Vujović, ako su protesti na početku imali vjerski karakter, oni su svojim trajanjem dobili potpunu političku dimenziju.

On smatra da Srbija prilično otvoreno dovodi u pitanje ustavno ustrojstvo Crne Gore.

“Da li samu nezavisnost ili ne, u ovom trenutku teško je procijeniti", rekao je Vujović.

Prema njegovim riječima, Vučić je u više navrata otvorio pitanje ustavnog uređenja Crne Gore i posebnog statusa srpske zajednice u Crnoj Gori, po, kako je naveo Vujović, ugledu na Sjevernu Makedoniju i BiH, odnosno na albansku zajednicu u Makedoniji i srpsku zajednicu u BiH.

"Bojim se da Vučić veoma svjesno, kroz svoje resurse, uz podršku Rusije, kroz razne medijske subjekte koji su pod njegovom kontrolom i političke subjekte u Crnoj Gori pokušava da izazove ne samo političku krizu, nego bojim se i nešto više", kazao je Vujović.

Kako je ocijenio, teško se može očekivati da je moguće postizanje dogovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve oko samog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, pošto su stavovi priličito izričiti.

Očigledno je, kako je naveo Vujović, da slijedi prilično turbulentan period, kako u Crnoj Gori, tako i u regiji.

“Ono što će se neminovno desiti je jenjavanje snage samih protesta sa obzirom na to da već traju, a da se nije desila nijedna promjena", smatra Vujović.

On je kazao da vjeruje da će zvanični Beograd uložiti sva srdestva da protesti traju makar do izbora u Srbiji, ili eventualno okončanja pregovora oko Kosova, "iz prostog razloga što je to jedan element koji daje Vučiću dodatnu poziciju u pregovorima oko Kosova".

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније