Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

07. 03. 2020. 07:46   >>  07:44 4

ADŽIĆ

Litije imaju cilj da vaskrsne velikosrpska državna ideologija

Istoričar Novak Adžić istakao je da su litije i molebani samo navodno vjerski skupovi, te da se radi o konkretnim anticrnogorskim i velikosrpskim skupovima.

Nikada naši preci nijesu bili kmetovi. Nećemo dozvoliti da budemo bilo čiji robovi, pa da će svi Srbi ovoga svijeta po tri puta i tri hiljade puta prepješačiti cijeli globus - poručio je Stevo Vučinić na skupu Crnogorskog pokreta u Kolašinu.

Vučinić je na skupu, koji je održan u sali Doma Kulture uz podršku DANU-a i Fondacije Sveti Petar Cetinjski, poručio Kolašincima da je vrijeme da i oni, kao i njihovi preci prije 104 godine, stanu "na ona ista mojkovačka vrata" i spašavaju čast i obraz Crne Gore.

Vučinić je kazao da su "Crnogorci 1916. godine spašavali srpske zbjegove koji su bježali preko Crne Gore i Albanije".

"Danas nasljednici spašenih, onih koje su spašavali naši preci, predvođeni beogradskim popom Irinejem, jurišaju na potomke onih koji su spasili njihove pretke. Hoće da slome ustavni poredak i cijeli jedan narod crnogorskih slobodara pretvore u crkvene kmetove. Traže od nas da kapituliramo, da državu predamo onima kojima je ideal feudalni mračni politički sistem. Traže to od nas oni koji su ubili kneza Mihaila Obrenovića, kralja Aleksandra Obrenovića, svrgli princa Đorđa Karađorđevića, ubili kandidata za predsjednika Ivana Stambolića, ubili predsjednika Vlade Zorana Đinđića, izgubili sve ratove i dio državne teritorije", ocijenio je Vučinić.

Istoričar Novak Adžić istakao je da su litije i molebani samo navodno vjerski skupovi.

"Radi se o konkretnim anticrnogorskim i velikosrpskim skupovima. To su dominantno politička okupljanja jer Amfilohije Radović od 1990. godine, od početka svog djelovanja u Crnoj Gori, nije organizovao nijedan vjerski skup koji nije bio duboko politički, svetosavski i velikosrpski. Ovo je kamuflirana politička akcija čiji je cilj da vaskrsne velikosrpska državna ideologija", naglasio je Adžić.

Koordinator Crnogorskog pokreta za Podgoricu Zoran Mugoša je naglasio da je dio "zavedene braće vjekovno serviranje lažne istorije prihvatio kao istinu".

"Nevjerovatno je da pristaju da ih danas o Crnogorcima i crnogorskoj istoriji uče nekakav Vulin, Sarapa, Dačić, Dodik, Marić i mnoga druga bratija, politički mešetari i manipulatori u mantijama, pokušavaju zavarati građane Crne Gore, servirajući im priču o tobožnjoj ugroženosti svetinja. Nijesu ugrožene svetinje, ali je ugroženo njihovo pravo da postavljaju limene crkve, krstionice pored mora, gdje im padne na pamet. Da više neće moći skrnaviti i prepravljati crnogorske spomenike kulture", kazao je Mugoša.

Novinar i publicista Rajko Cerović je rekao da je sve počelo sa parolom "ne damo svetinje" koja bi trebalo da se proširi i sa "ne damo groblja".

"Prije neki dan se otkrilo i da su groblja prevedena u vlasništvo SPC, pa sada treba očekivati da litija odjekne "ne damo vam groblja". Iza šifre "ne damo vam svetinje" stoji borba za stvaranje srpske Crne Gore. Kao da Crna Gora nema svojih svetinja, kao da nemamo pravo na svoje svetinje", istakao je Cerović.

Aleksandar Šćekić smatra da je na sceni neviđena crkvena revolucija, pomiješana sa kriminalom.

"U strukturi onih koji šetaju dominantni su oni koji nijesu vjernici i koji su zavedeni, ali i ima i kriminalaca kojima bi odgovarao haos u kojem se najbolje snalaze," upozorio je on.

Goran Vlahović iz kolašinskog ogranka Crnogorskog pokreta kazao je da je ponosan što je imao priliku da osjeti ljubav prema svojoj i jedinoj domovini Crnoj Gori.

"Kao dijete sam učio da volim Crnu Goru, učio sam prva slova na imenu Crne Gore. Odrastao sam slušajući priče o njoj tako da sam zavolio Crnu Goru kao jedan dio sebe. Osjetio sam potrebu da je branim i čuvam. Priznaću vam da nikada nijesam zamjerao onima koji nijesu imali zrelosti ili možda hrabrosti da im Crna Gora bude druga majka. Žalio sam ih što jedan veći dio njihove duše nije obogaćen snagom umjesto mržnjom. Budi bezbrižna Crna Goro, jer si u sigurnim rukama i nikada do sada pred manjim mukama. Budi nam vječna i spokojna. Na generaciji koju si stvorila je da pokaže kako se brani svetinja", poručio je Vlahović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније