Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.L.B. ]

10. 03. 2020. 10:10 >> 15:11
11

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

Razvoj Estonije inspiracija za Crnu Goru

Razvoj Estonije, posebno u digitalnim tehnologijama, inspiracija je za Crnu Goru, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon susreta sa predsjednicom te države Kersti Kaljulaid.

Đukanović je, na konferenciji za medije u Talinu, podsjetio da je Estonija bila prva država sa kojom je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose nakon referenduma, i prva država koja je ratifikolava naš Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Veoma smo zahvalni za razumijevanje koje Estonija pokazuje u odnosu na EU aspirace Crne Gore, ali i Zapadnog Blakana. Kada tome dodamo i vrlo ohrabrujuće najave nove EK i briselskih institucije, onda imamo razloga za optimizam kada je u pitanju unapređenje stabilnost ekonomskog i demokratskog prosperiteta Zapadnog Balkana”, poručio je Đukanović.

Predsjednik navodi i da je oblast vladavine prava ključni izazov za sve države Zapadnog Balkana, koje teže članstvu u EU.

“Dostignuća Estonije na tom planu će biti od velike koristi i Crnoj Gori i našim susjedima u lakšem savladavanju budućih izazova i stvaranju pretpostavki za dogledno članstvo u EU”, poručio je Đukanović.

On je naveo da je saradnja dvije države do sada bila fokusirana na vanjsku politiku, kao i na odbranu i bezbjednost.

Podsjetio je Đukanović da nama je Estonija pomogla u snaženju kapaciteta na putu ka NATO-u, kroz školavanje našeg vojnog kadra.

On se zahvalio predsjednici Kaljulaid na inicijativama za druge oblasti saradnje, prije svega u oblasti ekonomije gdje već postoje programi u kojima Crna Gora učestvuje zajedno sa Estonijom.

"Takav je Program izgradnje platforme za sistem elektronskog licenciranja, ali veliku šansu vidimo za unapređenje saradnje u nekim važnim djelatnostima, posebno važnim za Crnu Goru kao što je turizam. Za nas je jednako inspirativno i estonsko iskustvo u razvoju poljoprivrede i primjene IT tehnologije u toj oblasti", naglasio je Đukanović.

Predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid je navela da se nada će Crna Gora postati članica EU u ne tako dalekoj budućnosti.

"Spremni smo da pomognemo vašoj državi u oblasti vladavine prava, građenju institucije i u oblasti digitalnog razvoja", navela je Kaljulaid.

Ona je navela i da su pojedine IT kompanije iz Estonije spremne da sarađuju sa Crnom Gorom.

"Zahvalni smo i na prisustvu vaših vojnika u NATO misiji u Letoniji", navela je predsjednica Estonije.  

Drugog dana posjete baltičkom regionu, predsjednik Đukanović imaće i razgovor sa predsjednikom Vlade Estonije Juriom Ratasom.

Đukanović posjetio NATO Centar izvrsnosti za kooperativnu sajber odbranu

U okviru ove posjete, Đukanović je u okviru zvanične posjete Estoniji posjetio NATO Centar izvrsnosti za kooperativnu sajber odbranu (CCDCOE). 

Direktor Centra, pukovnik Jakom Tarien je predstavio ovu međunarodnu vojnu instituciju, čiji je zadatak da ojača kapacitete i kooperativnu sajber odbranu Alijanse i zemalja članica.

"Centar pruža podršku svojim članicama i NATO savezu u oblasti sajber odbrane kroz multidisciplinarna primijenjena istraživanja, ekspertska savjetovanja, obuke i vježbe. U aktivnostima Centra učestvuju istraživači, analitičari, treneri i predavači iz 20 država. Centar ima 25 država članica, dok je 8, među kojima i Crna Gora, u procesu pristupanja. Posredstvom nacionalnog predstavnika Crna Gora će moći da učestvuje u aktivnostima ovog Centra, u radu upravnog odbora, da bude informisana o aktuelnim sajber prijetnjama sa kojima se Alijansa suočava i mogućnostima za zaštitu i odgovor na prijetnje", navode u saopštenju.

Đukanović je istakao da odluka Crne Gore o pristupanju NATO Centru nije slučajna, već promišljeni odgovor na kontinuiranu izloženost sajber napadima.

"Zaostajanje našeg regiona, uslovilo je ranjivost na sajber izazove i otuda i naša opredijeljenost da kroz digitalnu transformaciju uhvatimo korak sa tekovinama novog IT razvoja i sajber zaštite", rekao je Đukanović.

Đukanović je na temu digitalizacije imao i posjetu e-Estonija Briefing Centru gdje je upriličena interaktivna prezentacija o dostignućima digitalnih tehnologija u Estoniji koja je u svjetskom vrhu u toj oblasti.

"Cilj e-Brifing Centra je da inspiriše kreatore politika, političke lidere, korporativne rukovodioce, investitore i međunarodne medije uspješnom pričom e-Estonije i da izgradi veze sa vodećim pružaocima IT usluga. E-Brifing Centar je dio nacionalne fondacije za razvoj ekonomije i promovisanje biznisa Enterprise Estonia i ima integralnu ulogu u promociji brenda i zemlje e-Estonia", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније