Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M. ]

10. 03. 2020. 17:15 >> 18:03

ĐUKANOVIĆ SA RATASOM

Prioritet CG dobar tempo razvoja

Prioriteti Crne Gore kao najrazvijenije ekonomije na ZB, članice NATO i zemlje lidera u pregovorima sa EU, da sačuva dobar tempo razvoja i nastavi reforme na putu članstva u EU, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji se sastao u Talinu sa predsjednikom Vlade Estonije Jurijem Ratasom.

Đukanović je uz zahvalnost za gostoprimstvo istakao da je posjeta na najvišem nivou prilika da se veoma dobri odnosi sa Estonijom i kvalitetna  međudržavna saradnja dodatno unaprijede i prošire. 

Đukanović se prethodno sastao sa predsjednicom te države Kersti Kaljulaid.

On je zahvalio Estoniji što je bila prva zemlja sa kojom je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose nakon obnove nezavisnosti i prva koja je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Danas su prioriteti Crne Gore kao najrazvijenije ekonomije na ZB, članice NATO i zemlje lidera u pregovorima sa EU, da sačuva dobar tempo razvoja i nastavi reforme na putu članstva u EU," kazao je Đukanović.

Uz pozitivnu ocjenu novih tonova briselskih institucija iskazao je očekivanje za aktivniji pristup procesu proširenja i poziv za početak pregovora Sjevernoj Makedoniji  i Albaniji, što bi predstavljalo ohrabrenje za ZB i potvrdu da je ta politika živa.

Na toj liniji zahvalio je Estoniji za kontinuiranu poziciju snažnog promotera integracije našeg regiona. On je istakao zadovoljstvo visokim stepenom prijateljske podrške i razumijevanja u političkoj sferi, posebno u okviru NATO partnerstva - školovanju naših oficira na baltičkom vojnom koledžu i pristupanju Crne Gore NATO Centru izvrsnosti.

Crna Gora i Estonija imaju prostor za intenziviranje ekonomske saradnje na osnovama razvojne politike naše drave i potrebe za transferom iskustava u poslovanju estonskih investitora. On je predložio tješnje kontakte biznis zajednica i prezentaciju turističkih potencijala Crne Gore. Estonija je inspiracija za Crnu Goru na polju digitalizacije i sajber bezbjednosti, ocijenio je Predsjednik uz interesovanje za razmjenu iskustava u vladavini prava imajući u vidu visoku poziciju Estonije u toj oblasti.

Premijer Ratas je zahvalio Crnoj Gori za savezništvo u NATO, na pridruživanju centru izvrsnosti i za podršku bezbjednosti baltičkog regiona kroz učešće naših vojnika u okviru Ojačanog prisutsva. On je ukazao na snažnu podršku Estonije procesu pregovora Crne Gore sa EU uz želju da postanemo članica što prije. Estonija ce podržati da  otvorimo poglavlje 8 i pomoći u zatvaranju  poglavlja, poručio je Ratas. 

On je optimista da će Sjeverna Makedonija i Albanija dobiti zeleno svijetlo već u martu, uz uvjerenje da će Samit u Zagrebu predstavljati zamajac za šire sagledavanje politike proširenja.

 

Premijer Estonije je iskazao spremnost za punu saradnju i razmjenu iskustava u digitalnoj infrastrukturi, koja je značajna za kvalitetno upravljanje, ali i kvalitet života građana. Uz intenziviranje ekonomske saradnje dvije  države imaju puno iskustava da podijele i na polju obrazovanja i pokretanja start-up-ova, poručio je premijer Ratas. On je rekao da će mu biti čast da posjeti Crnu Goru u najskorije vrijeme na upućeni poziv njegovog crnogorskog kolege.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније