Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Vikend novine ]

14. 03. 2020. 08:28   >>  08:27 13

VUKADINOVIĆ

Litije značajno podigle rejting DPS-u

Politički analitičar Srđan Vukadinović kaže da je pokušaj bojkota lokalnih izbora u Tivtu propao jer će na izborima biti sedam lista, a rezultat ovog političkog manevra opozicije je da neće ni biti bojkota izbora na državnom nivou. Vukadinović je u razgovoru za Vikend novine podsjetio da su isti akteri, Demokratski front, Demokrate i URA, bojkotovali izbore u Tivtu 2016. godine, ali je na tim izborima izašlo sedamdeset odsto glasača.

"Razvoj situacije u Tivtu pokazuje da opstrukcija dijela opozicije jednostavno ne prolazi i da će pobijediti DPS sa koalicionim partnerima SDom i HGI-om. To je, ne samo apsolutna većina, nego i dvije trećine, a može se očekivati da i DPS sama osvoji apsolutnu većinu. DPS može imati i bolji rezultat nego prije četiri godine kada je osvojila 17 odborničkih mandata od 32, koliko ima tivatski parlament", kaže Vukadinović.

On je podsjetio da je objavljeno u februaru da su opozicione partije dobile blagoslov mitropolita Amfilohija da idu na izbore u Tivtu, ali kao jedinstvena lista.

"Očito da je tu puklo. Postoje najmanje tri razloga za njihov bojkot izbora. Prvi je što su procijenili da nemaju šanse, da će biti marginalizovani i da mogu dobiti po jednog ili dva odbornika i ništa drugo. Drugi razlog je taj što je Tivat jedan od rijetkih gradova gdje ni litije nijesu uspjele, i u ovom gradu su dva pokušaja da se nešto organizuje, što znači da Tivat nije pogodno tlo za to i da očito ta politika tamo ne može proći. I treći je razlog, koji je možda ključni, a to je što kada su dobili blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog, on je bio za jedinstvenu listu, a došlo je do nesuglasica u opštinskim odborima DF-a i Demokrata u Tivtu", ističe ovaj politički analitičar.

On smatra da jedina borba koja je neizvjesna ko će biti lider opozicije i ona će biti mnogo oštrija nego borba sa DPS-om.

"Ponavljam da je bojkot slika političke nemoći. Uostalom, oni se stalno obraćaju Evropi i briselskoj administraciji da riješi neke probleme. Na drugoj strani iz Brisela dobijaju poruke da bojkot izbora nije dobar i da ih vodi u političku marginalizaciju političku, političko samoubistvo. Neće se ništa promijeniti čak i oni da bojkotuju državne izbore, a mislim da neće, jer će oni biti održani po zakonu i pravilima OEBS-a. Cra Gora će dobiti većinu u parlamentu koja će moći da odlučuje i dvotrećinski i riješi kadrovske probleme u nekim institucijama Agenciji za sprečavanje korupcije, Državnom tužilaštvu, Sudskom savjetu", kaže on.

Vukadinović smatra da bi bojkot dijela opozicije pomogao "novoj Crnoj Gori" da neke institucije iz statusa vd-a pređu u stanje punog kapaciteta i punog izbornog legitimiteta koji treba da imaju.

Jaz između DF-a i Demokrata

Vukadinović kaže da sve što se događa u opoziciji govori o njihovoj nemoći, jer "kada neko bojkotuje, on je nemoćan da napravi iole značajan rezultat".

"Ako sve ovo prenesemo na državne izbore, bojkota neće biti, ali opozicija neće imati ni jedinstvenu listu. Neće jer je dobro poznato da je netrpeljivost između Demokrata i DF mnogo veća nego između bilo koje od ove dvije partije i DPS-a. Mnogo veća sukobjenost, suprotstavIjenost, sujeta između pojedinih čelnika Demokrata i DF-a, nego što je to između DF-a i DPS-a ili Demokrata i DPS-a. A srešće se sa novim problemom jer će litije doprinijeti da DPS sa 34 do 36 mandata, koliko ima na nivou Crne Gore, skoči sa 36 na 38 mandata. Mislim da su i oni svjesni toga", kaže Vukadinović.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније