Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

14. 03. 2020. 17:42 >> 17:39
10

BOŠNJAK SAOPŠTILA

"Oko izbora predsjednika DIK-a trebalo postići dogovor"

Način izbora novog predsjednika Državne izborne komisije (DIK) je problematičan i sporan, ocijenila je poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak, navodeći da je u vezi sa tim trebalo postići dogovor, u cilju izgradnje izbornog povjerenja i stvaranja uslova za fer i slobodne izbore.

Za predsjednika DIK-a 4. marta izabran je Aleksa Ivanović, a za njegov izbor glasao je 41 poslanik vladajuće koalicije.

Bošnjak je kazala da se nikada do sada nije desilo da postoji više kandidata, a da nijesu obavljeni intervjui na Administrativnom odboru kako bi članovi tog Skupštinskog tijela mogli da čuju kako su kandidati zamislili svoj mandat i koji je njihov plan.

"Način na koji je došlo do izbora Ivanovića je problematičan i sporan. Prije svega trebalo je da se postigne dogovor, ako hoćemo da povratimo izborno povjerenje i dovedemo do fer i slobodnih izbora", rekla je Bošnjak agenciji MINA.

Kako je navela, umjesto da se gradi povjerenje, čini se "da sve dublje tonemo u podjele i da će ovi izbori biti vrlo neizvjesni".

"Sa naše strane, ili ih neće biti, ili će biti fer", kazala je Bošnjak.

Ona smatra da atmosfera u Crnoj Gori nije dobra i da je, da Crna Gora ne bi zaostajala i da bi bio ostvaren napredak, potrebno postići dogovor između opozicije i vlasti.

"Neki koji su bili na čelu Agencije za antikorupciju otišli su u Agenciju za zaštitu ličnih podataka (AZLP), on (Ivanović) iz AZLP dolazi u DIK i te rotacije koje se prave govore o tome da je to sigurno kadar Demokratske partije socijalista (DPS), jer oni na to mjesto ne bi stavili nekog u koga nemaju povjerenja", navela je Bošnjak.

Prema riječima Bošnjak, "koliko god DPS zloupotrebljavao, uvijek je, pred svake izbore, ta partija makar pokušala da izgradi povjerenje u izborni proces.

Ovog puta, kako je navela, to se nije desilo.

"Izborni zakoni su usvojeni u momentu kada smo mi bili uhapšeni, bez prisustva opozicje. Tako da sve ukazuje na to da da će opozicija misliti šta da uradi i da li uopšte da dozvoli održavanje izbora na jesen", rekla je Bošnjak.

Upitana da li je pozitivno što je izabran predsjednik DIK-a, jer bi u suprotnom i ta institucija bila u VD stanju, Bošnjak je odgovorila da je to više problem vlasti koja nije vodila računa o tome.

Kako je navela, prilikom prethodnog izbora predsjednika DIK-a izabrana je osoba za koju je bilo poznato da će u mandatu steći uslove za penziju.

"Mislim da je to sve to ciljano. Više smo i navikli na VD stanje i VD stanje njima odgovara. Ovaj put im je odgovaralo da baš ovog čovjeka na ovaj način izaberu", kazala je Bošnjak.

Kako je istakla, nepostojanje kompromisa i želje za dogovorom samo vodi unazad i dubljim podjelama i to nije dobro za Crnu Goru.

Upitana da li smatra da Komisija može da odgovori na sve izazove i zadatke koji su pred njom, imajući u vidu da slijede lokalni i parlamentarni izbori, Bošnjak je odgovorila da će se to vidjeti i da se Komisija pokazala kao vrlo sporna u svemu.

"Planirao se i potpuno novi model izbora članova DIK-a. Vidjelo se da je njima bilo mnogo bitnije kako će da namaknu razne naknade za putne troškove, nego šta su radili", kazala je Bošnjak.

Kako je navela, čini se da su sve institucije blokirane.

"Ovdje nema demokratije i nalazimo se u potpunom haosu što se tiče institucija sistema", ocijenila je Bošnjak.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније