Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

15. 03. 2020. 12:15   >>  12:44 9

ABAZOVIĆ PREDLAŽE

Odgađanje izbora racionalno rješenje

Odgađanje parlamentarnih izbora u Crnoj Gori bilo bi racionalno rješenje, jer država zbog trenutne situacije nije za njih spremna, ocijenjeno je iz Građanskog pokreta (GP) URA.

 

Lider GP URA Dritan Abazović kazao je da je to jedino održivo rješenje za Crnu Goru, zbog toga što je posljednjih nekoliko godina propušteno da se dođe do bilo kakve reforme i država je dovedena u “situaciju u koju je dovedena”.

“Sada imamo lokalne izbore u Tivtu koje bojkotuju skoro sve veće relevantne opozicione partije i najavu bojkota predstojećih parlamentarnih izbora”, kazao je Abazović agenciji Mina.

Kako je naveo, ne postoji nikakva reforma, a mnoge institucije u Crnoj Gori funkcionišu trenutno u v.d. stanju.

“Imamo Vrhovno državno tužilaštvo koje je u v.d. stanju i Ustavni sud koji je izabrao predsjednicu na nelegalan način. Takođe, Državna izborna komisija koja dugo nije imala predsjednika, jednostrano ga je izabrala”, rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, zbog svega navedenog Crna Gora nije spremna za izbore.

Abazović je naglasio da će u dijalogu koji je najavio premijer Duško Marković URA učestvovati kako bi izložila svoja viđenja.

“Jedan od predloga, s obzirom na to da ćemo otići sa kompletnom platformom predloga šta i kako mislimo da bi bilo dobro da se uradi u ovom periodu, će biti i odlaganje izbora”, kazao je Abazović.

To odgađanje, kako je rekao, omogućilo bi da se sprovede izborna reforma i oformi tehnička vlada za sprovođenje izbora.

“Čak i kada bi Demokratska partija socijalista dala signal da je spremna za tehničku vladu, postavlja se pitanje koja je to partija i opoziciona ličnost sprema da uđe u tehničku vladu dva mjeseca i šta može da se uradi za to vrijeme”, istakao je Abazović.

Govoreći o tome da li je odlaganje izbora u skladu sa Ustavom, Abazović je pojasnio da je slična situacija bila u Sjevernoj Makedoniji.

“U toj državi funkcionisala je tehnička vlada koja nije mogla da ostvari “zacrtane ciljeve” i oni su našli rješenje, produžili rok i izbori su bili održani nekoliko mjeseci kasnije”, pojasnio je Abazović.

On je naglasio da ukoliko postoji društveni konsenzus odlaganje izbora može da se reguliše i to specijalnim zakonom.

“Imamo situaciju da neki smatraju da je odgađanje izbora na par mjeseci iz tehničkih razloga protivno Ustavu, ali ukoliko bi se striktno pridržavali Ustava onda predsjednica Ustavnog suda ne bi mogla da bude treći put izabrana i da to ne smeta nikome iz vladajuće većine”, dodao je Abazović.

Ustav, kako je dodao, predviđa da vlast proizilazi iz slobodne volje građana.

"To sada nije slučaj, pa me zaista čudi na koji se ustav pozivaju režimske stranke. Mi Ustav moramo poštovati u cjelosti, a to ne možemo raditi ako prije toga ne organzujemo fer izbore”, naveo je Abazović.

Posljednja mjera je, kako je naveo, u koliko ima političke volje, izmjena Ustava u tom dijelu.

“Ukoliko bi postajao konsenzus 81 poslanika da se usaglasimo da nema uslova za održavanje izbora i da ne postoji neki vremenski rok u kojem može da se ostvari reforma, onda odlaganje ne bi bilo sporno”, pojasnio je Abazović.

Prema njegovim riječima, za GP UPA je prihvatljivo samo ono što je plod društvenog konsenzusa i što može da vodi državu ka izlasku iz političke krize.

“Ako želimo da “silom na sramotu” organizujemo izbore u atmosferi nepovjerenja koja postoji i da od Crne Gore pravimo jednopartisjku državu u kojoj će vladajuća satranka sa nekoliko progamiranih poslanika učestvovati na izborima, to je onda protivustavno i protiv volje građana”, zaključio je Abazović.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније