Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 10. 2013. 08:17 >> 08:17
1

PUT KA EU

Tanok: Afere vas usporavaju

Afere koje potresaju Crnu Goru bitno utiču na njen evropski put i odražavaju se na zrelost i funkcionisanje demokratije, smatra izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Čarls Tanok.

Tanok je za Dnevne novine rekao da afere kao što su “Crne trojke" i “Snimak” treba što prije rasvijetliti, ne zato što tako nalaže Evropa, već zbog crnogorskih građana koji imaju pravo na to, kao i da je Evropa zainteresovana za praćenje afera koje odnedavo potresaju našu zemlju i da one imaju veliku uticaj na pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji.

"Pratimo, naravno, oba slučaja sa velikim interesovanjem.Formiranje odbora Skupštine nadležnog za rasvjetljavanje afere "Snimak" je veoma dobrodošla, a sada je na političarima i tužilaštvu da procijene situaciju, u potpunosti razjasne optužbe i izvuku potrebne zaključke", kazao je Tanok.

On je istakao da se od crnogorskih vlasti, ali i pravosudnih organa u Crnoj Gori, očekuje da sprovedu transparentnu i fer istragu.

"Crna Gora je demokratska zemlja i njeni građani, u kontroli svojih izabranih predstavnika, imaju pravo da budu informisani o tome da li su državni resursi korišćeni u navodne partijske svrhe ili ne", smatra Tanok.

Što se tiče afere "Crne trojke", Tanok je poručio da tužilaštvo mora biti odlučno u namjeri da istraži i ove ozbiljne optužbe.

"Oba slučaja imaju zaista veliki uticaj na pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, jer se odražavaju na funkcionisanje i zrelost demokratije u Crnoj Gori", poručio je on dodajući da je veoma važno da se zna kako i u kojoj mjeri se javna sredstva koriste i kako se sloboda medija ostvaruje u praksi, bez straha od maltretiranja.

On je dodao da je siguran u to da će otvoreno i demokratsko društvo poput Crne Gore biti u mogućnosti da u potpunosti i na najtransparentniji način ispita oba slučaja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније