Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 10. 2013. 12:37 >> 09:04
1

ABAZOVIĆ OCIJENIO

Parlament nijemi posmatrač integracija

Parlament je u ovom trenutku nijemi posmatrač procesa integracije zemlje u Evropsku uniju (EU) i poslanici bi trebalo da imaju mogućnost uticaja na pregovaračke pozicije, smatraju u Pozitivnoj Crnoj Gori.

 


Poslanik Pozitivne Dritan Abazović kazao je da je sve ozbiljnija rasprava o tome kakva treba da bude uloga parlamenta u procesu evropske integracije i u pregovaračkom procesu.

Iz Instituta alternativa ranije je ocijenjeno da su dosadašnje aktivnosti u Skupštini u pravcu definisanja modela za učešće u pregovorima bile nedovoljne id a bi odnos Skupštine i Vlade u procesu evropske integracije trebalo regulisati sporazumom kojim će se utvrditi dinamika izvještavanja parlamenta o realizaciji akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

“Ovakve inicijative jesu dobrodošle, ali moramo imati u vidu da rezolucija, koja je u proceduri i za koju očekujem da će brzo doći na dnevni red Skupštine, podrazumijeva definisanje te uloge”, rekao je Abazović agenciji Mina.

Sa druge strane, kako je rekao, skupštinski Odbor za evropske integracije je pokrenuo sopstvenu iniciajativu o tome da se dodatno ojača pravilnik o tome kakvu ulogu Skupština mora imati u pregovaračkom procesu.

“Ono na čemu ćemo insistirati, jedan od amandmana, zajedno sa ostalim kolegama, je ne samo da budemo informisani o realizaciji aktivnosti koje su predviđene akcionim planovima i onim što jeste sam pregovarački proces sa EU, već i na tome da Odbor i članovi odbora imaju mogućnost da utiču na sadržaj pregovaračkih pozicija”, kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, u ovom momentu parlament je nijemi posmatrač integracionog procesa.

To, kako smatra, nije dobro.

“Mislim da generalno većina poslanika dijeli ovakvo mišljenje, bez obzira od koga dolazile inicijative”, rekao je on.

“I mislim da, pored toga što moramo da imamo veću informisanost i pored toga što moramo da imamo jasno izraženu kontrolnu ulogu u ovom procesu, moramo, kao legitimni predstavnici građana, da imamo i mogućnost da utičemo na pregovaračke pozicije, što sad nije slučaj”, naveo je Abazović.

On, kako je rekao, podržava sve inicijative koje idu u tom pravcu.

“I očekujem da se ovaj Gordijev čvor odnosa u pregovaračkom procesu između Vlade i Skupštine konačno otpetlja u vrlo skorijem periodu, nadam se do kraja oktobra", zaključio je Abazović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније