Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

27. 03. 2020. 12:27 >> 12:25
2

RADONJIĆ

Ne dozvoliti smanjenje plata radnicima u trgovinama

Namjere vlasnika lanaca supermarketa da smanje plate zaposlenima dok traju Vladine mjere koje propisuju organizaciju radnog vremena od 8 do 18 sati, najoštrije je osudio član odbora Prave Crne Gore Budva Jovan Radonjić.

Kako je istakao, ovih dana zaposleni u supermarketima se suočavaju sa povećanim obimom posla, a uz to su najizloženiji socijalnim kontaktima, te riziku da i oni budu zaraženi novim virusom. Uz to jedni su od rijetkih koji su bez obustave nastavili da obavljaju svoj posao, i od svojih skromnih plata izdržavaju porodice.

"Dodatno smanjivanje naknade bi se još više odrazilo na njihovu egzistenciju, a napominjem da najčešće njihovi poslodavci ionako krše propise Zakona o radu koji se tiču 40-časovne radne nedjelje. Do propisivanja nedjelje kao neradnog dana, godinama su vlasnici praktikovali uobičajeno obavljanje posla i nedjeljom, te su mnogi zaposleni u supermarketima radili i po 70 časova nedjeljno. To svjedoči o nehumanom tretmanu i iskorištavanju radne snage koja im donosi veliki profit, pogotovu ovih dana kada je povećan promet u radnjama", ističe se u Radonjićevom saopštenju.

Kako je napomenuo, najoštrije osuđuje i bezobrazno podizanje cijena od dobavljača robe, te apeluje na nadležne da ispitaju moguće nezakonite radnje u tom pravcu, posebno nagli skok cijena artikala koji su u ovom periodu posebno traženi.

"Naprimjer kilogram limuna prije novonastale situacije je bio oko 1,5 eura, a sada je tri, kilogram crvene paprike je bio do dva eura, a sada je oko 3,7 eura, a ljute sa 3-4 eura na rekordnih 8, 100 grama đumbira je oko 1 euro, 25 grama kurkume preko 1 euro i slično", ističe Radonjić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније