Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M. ]

28. 03. 2020. 10:25   >>  10:21 10

URA PREDLAŽE

Ukinuti PDV-a za osnovne namirnice i ljekove

Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija (URA) predložio je Vladi da privremeno ukine naplatu poreza na dodatu vrijednost (PDV) za osnovne životne namirnice i sve ljekove.

“Predlažemo da se osnovne životne namirnice, poput mlijeka, brašna, hljeba, masti, ulja i šećera, kao i svi ljekovi, uključujući i one koji se upotrebljavaju u veterini, oporezuju po stopi od nula odsto dok traje kriza izazvana koronavirusom“, naveli su iz pokreta URA.

Oni smatraju da bi se uvođenjem tih, privremenih mjera, značajno ublažili finansijski problemi brojnih građana i uvećala njihova kupovna moć, što je od posebnog značaja tokom trajanja zdravstvene krize.

„Usvajanjem tih mjera spriječilo bi se i uvećanje cijena navedenih proizvoda, koje je nažalost uočeno u brojnim crnogorskim opštinama“, dodali su predstavnici građanskog pokreta.

Oni su kazali da se ti proizvodi obračunavaju po sniženoj stopi od sedam odsto, zbog čega bi privremeno umanjenje stope PDV predstavljalo malo odricanje države, a veliku pomoć najugroženijim građanima.

“Finansijska situacija brojnih porodica u Crnoj Gori je, nažalost, i bez pojave korona virusa izuzetno teška. Desetine hiljada naših sugrađana su u stanju socijalne potrebe, dok oni sa minimalnim zaradama ili jako niskim penzijama jedva sklapaju kraj sa krajem“, saopštili su iz pokreta URA.

Oni smatraju da bi zbog toga uvođenje predloženih mjera i privremeno umanjenje cijena osnovnih životnih namirnica i ljekova predstavljalo čin solidarnosti sa onima koji su najugroženiji i kojima je pomoć države najpotrebnija.

URA je u proteklih mjesec predložila Vladi set mjera, od kojih su mnoge usvojene na sjednicama koordinacionih tijela.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније