Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dijana Drašković, TVCG

29. 03. 2020. 20:00 >> 20:07
35

SRPSKI TABLOIDI

"Svijet u panici, a oni blate CG"

I dok svijet posljednjih mjeseci bije bitku sa pandemijom korona vurisa, u pojedinim srpskim medijima nastavljaju širenje dezinformacija o Crnoj Gori i predsjedniku Milu Đukanoviću. Sve to, za kolumnistu Tomislava Markovića, znači da srpske vlasti i njima naklonjenih mediji nijesu svjesni opasnosti u kojoj se nalazi cijeli svijet, kao i da takvi naslovi već odavno nikome nijesu interesantni.

"U okolnostima kada je cijeli svijet bori proti jedne opasne bolesti i kada vidimo da u Italiji, u Španiji, SAD-u se dešavaju jezive stvari i da neki sistemni nijesu u stanju da se izbore sa tim problemom, mi ovdje imamo slučaj medija koji i dalje ne shvataju šta se dešava nego nastavlaju svoj mali rat", kaže Marković.

Korona virus ujedinio je cijeli svijet, kaže on. Zato bi udarna vijest svih medija u Srbiji, umjesto Crne Gore, trebalo da bude pandemija zbog koje umire na hiljade ljudi.

"U ovom trenutku čini mi se da nije baš primjereno, a malo i besmisleno baviti se nekakvim ratovima, kampanjama i stigmatizacijom Crne Gore. S tim što moram da kažem da se to uklapa u onu glavnu matricu koju ima srpska vlast i tabloidi, a to je da proizvodi neprijatelje. Nijesu samo Crnogorci na tapeti, nego i povratnici iz inostranstva, srpski državljani", navopdi Marković.

Sve se, ipak, mijenja velikom brzinom, poručuje Marković. U regionu je vraćena vjera u znanje i struku, tako da je prostora za lažne vijesti sve manje.

"Sada se ponovo poslije mnogo vremena najviše vjeruje stručnjacima, svi jedva čekaju da se političari sklone sa ekrana i da čuju reći epidemiologa. U tom drugačijem svetu čini mi se da će sve manje mesta biti za ovako ratoborne politike, za velikosrpske napade na Crnu Goru i susjede, u kojima je Srbija provela nekoliko decenija. U tom smislu, ti tekstovi koji se i dalje pojavljuju protiv Crne Gore, nijesam čak ni siguran da previše interesuju široku publiku", poručuje Marković.

Jer su danas, kako zaključuje, svi koncentisani na čuvanje svojih života, održavanje socijalne distance i stručnjake, koji pokušavaju da spasu čovječanstvo.

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније