Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, objavila B.B. ]

30. 03. 2020. 13:47   >>  13:48 26

MEDOJEVIĆ SUGERIŠE

Država da formira robne rezerve

Crna Gora nema mehanizme, resurse i institucije koje treba da djeluju u vanrednim situacijama, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević, navodeći da je važno da se odmah formiraju robne rezerve.

Medojević je kazao da je višedecenijsko sistematsko slabljenje uloge države dovelo do stanja kakvo je danas, gdje država, smatra on, ne može da odgovori na potrebe građana u vanrednim stanjima.

"DF godinama upozorava da Crne Gora nema mehanizme, resurse i institucije koje treba da djeluju u vanrednim situacijama, bilo da se radi o poremećajima na tržištu roba, elementarnim nepogodama, epidemijama, ratovima", naveo je Medojević.

Zbog toga je, kako je rekao, važno da odmah budu formirane robne rezerve od osnovnih životnih namirnica, goriva, ljekova i medicinskih sredstva, zaštitne opreme, sredstava za djelovanje u uslovima požara, poplava, sniježnih nameta.

Kako je dodao Medojević, robne rezerve mogu da se koriste u situacijama kada se stvaraju stvarne ili vještačke nestašice roba na tržištu, ili u uslovima nemogućnosti nabavke hrane.

"Epidemija COVID 19 je upravo takva situacija u kojoj je Vlada trebalo da proglasi vanredno stanje u Skupštini, uvede radne obaveze i propiše obaveze kompanija, medija, zdravstvenih radnika, građana sa posebnim znanjima i vještinama kako da djeluju u uslovima vanrednog stanja", kazao je Medojević.

Kako je naveo, robne rezerve se dopunjuju i trebalo bi da budu dovoljne za prevazilaženje problema u roku od tri do šest mjeseci, a neke države imaju robne rezerve i za više godina.

"Neprihvatljiva je situacija za državu da mora da moli i prosi od drugih država pomoć u osnovnim životnim namirnicama i drugim robama koje mora da ima u rezervama", rekao je Medojević.

On je kazao da intervencije iz robnih rezervi regulišu i zloupotrebe cijena u privatnim trgovinama ili apotekama, gdje se cijene formiraju slobodno, na način da nude robu po nabavanim cijenama.

Medojević je rekao da, osim robnih rezervi, Crna Gora mora da ima i ratne rezerve, koje omogućavaju nesmetana dejstva Vojske Crne Gore (VCG) u uslovima prekida snabdijevanja, vanrednih i ratnih stanja.

Kako je ocijenio, municija, gorivo, ostala bojeva sredstva, rezervni djelovi, hrana, voda, ljekovi i medicinska sredstva moraju da budu na raspolaganju Vojsci u takvim situacijama koje mogu da traju duže vrijeme.

Medojević smatra da ratne rezerve moraju da obezbijede sigurnost djelovanja Vojske u vremenu ne kraćem od godinu.

"Mi nemamo ni ratne rezerve, niti VCG ima obezbijeđena sredstva i opremu za djelovanje u uslovima ratnog i vanrednog stanja", kazao je Medojević.

On je rekao da Crna Gora treba da ima i devizne rezerve u slučajevima oštrih fluktuacija na finansijskom tržištu, a sve u cilju intervencija za zaštitu interesa građana i privrede.

"Jednostavno, neoliberalni reformatori su ostavili državu bez glavnih poluga za reagovanje u situacijama kao što je ova. Zato moramo da prosimo od tajkuna, sportista, šeika, NATO-a", kazao je Medojević.

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније