Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M. ]

31. 03. 2020. 12:43   >>  12:54 4

LEKIĆ

Dramatična situacija može biti i šansa za CG

Dramatičnu situaciju, izazvanu širenjem koronavirusa, treba posmatrati i kao određenu šansu crnogorskog društva, ocijenio je lider Demosa Miodrag Lekić, navodeći da mnogo zavisi od toga na kojim vrijednostima će se voditi država tokom krize.

„U ovom teškom trenutku devastirajuće epidemije, više nego ikada nam je potreban spoj ozbiljnih, stručno osmišljenih odluka nadležnih tijela i kolektivni duh građani. I tu smo svi odgovorni“, kazao je Lekić.

On je u izjavi dostavljenoj agenciji MINA naveo da će ozbiljnost situacije i dalji razvoji događaja vjerovatno zahtijevati neophodnost nekog oblika centralizacije odlučivanja.

„Od ogromne važnosti je da nosioci centralizacije i potrebnog duha jedinstva građana ne budu osobe koje su poznate kao akteri podjela i korupcionaških afera u našem društvu“, istakao je Lekić.

On smatra da sam vrh centra treba da preuzme odovornost za usvojene odluke.

„Znamo li precizno nadležnosti Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT)? Poslednju krupnu odluku o restrikcijama kretanja građana nije donijelo ni NKT, niti Vlada, nego Ministarstvo zdravlja. Čemu institucionalna konfuzija kao mogući uvod u izbjegavanje odgovornosti“, naveo je Lekić.

On je upitao i zašto javnost već nema precizne, dnevne informacije o stanju prikupljenih novčanih i medicinskih sredstava i o njihovom usmjerenju.

„Ovim se ne izražava sumnja, već se podsjeća na imperativ principa javnosti, na taj suštinski demokratski princip, inače najbolji lijek protiv vokacije, prakse, volšebnog virusa korupcije tako bliske vlastima na više nivoa“, pojasnio je Lekić.

Kako je naveo, u neophodnom definisanju prioriteta, mora se polaziti od odbrane prava na život i zdravlje, a i briga o socijalnim i ekonomskim pitanjima su takođe u vrhu prioriteta.

„Ravnoteža prioriteta je neophodna i za dan kada se bude izlazilo iz tunela u kojem se sada nalazimo. Da se poslije tunela ne nađemo u mračnoj noći, u kojoj nećemo znati kako dalje“, upozorio je Lekić.

On smatra da, uprkos zabrinjavajućim tonovima koji odgovaraju dramatičnosti i težini situacije u zemlji, tu situaciju treba posmatrati i kao određenu šansu crnogorskog društva.

Prema riječima Lekića, poslije dokazanog poremećaja, zapravo sloma vrijednosnog sistema u državi, sadašnja situacija je nova prilika da se u zajedničkoj borbi otkriju vrline, kolektivne i individualne.

„Da smo blizu jedni drugima. Da hoćemo takav nastavak, spremni za vrijednosni zaokret. Spremni da gradimo Crnu Goru kao ozbiljnu, solidarnu, pristojnu državu pravila koja će važiti jednako za sve njene građane“, precizirao je Lekić.

Kako je naveo, da li će sve ići tim pravcem, zavisi mnogo i od toga na kojim vrijednostima će se voditi zemlja tokom ove velike krize.

„Sposobnost sistema i povjerenje građana u sistem je od presudnog značaja. Umjesto spasilaca Statisa i problematičnih partenera vrha vlasti – zemlju treba da odbrani njen sistem“, smatra Lekić.

On je, komentarišući javno i, kako je kazao, prilično bizarno dopisivanje tviterom i saopštenjem predsjednika Skupštine i Vlade u sred epidemije, kazao da se odmah nameće podsjećanje na njihovu ranije harmoničnu saradnju.

„Naime, obojica su, pod komandom njihovog zajedničkog šefa, složno sarađivali tokom onih noćnih, uoči Nove godine, zasjedanja Skupštine o budžetu, novom zaduženju zemlje, Zakonu o slobodi vjeroispovjeti, nezakonitim i voluntarističkim odlukama o pomoći avio komapniji i slično“, naveo je Lekić.

Prije toga, dodao je on, njihove stranke su složno i efikasno realizovale „opet pod autokratskim upustvima zajedničkog šefa, nekoliko nezakonitih kadrovskih egzekucija - od savjeta Javnog servisa do Centralne banke, što je sve bilo predmet kritičkih upozorenja Evropske unije“.

„Tako su, uz uvježbano glasačku mašinu trgovačko-koalicione većine, svodili paralement, tu krovnu kontrolnu instituciju sistema demokratije, na još jednu kontrolisanu agenciju u Crnoj Gori“, kazao je Lekić.

I sada, kako je naveo, u vanrednim uslovima epidemije, kada svi razumni pozivaju na javnu odgovornost i jedinstvo u zemlji, predsjednici Skupštine i Vlade su otkrili podjelu vlasti prebacujući jedan drugome javne zadatke.

Lekić je kazao da se pridružuje apelu većine građana da se, makar u ovom trenutku, pokaže potreba odgovornost efikasnim dijelovanjem u interesu građana Crne Gore.

Demos se, dodao je on, zalaže, kao i većina opozicionih stranaka, za aktivnu ulogu Skupštine u ovom trenutku, u interesu građana.

Lekić je podsjetio da je tako i u drugim zemljama, i da je italijanski parlament čak održao sjednicu u jeku njihove dramatične situacije.

On je istakao da i vlast i opozicija imaju veliku odgovornost.

Kako je naveo, vlast koja upravlja državom, njenim institucijama i društvenim procesima, po prirodi stvari, ima najveću odgovornost.

„Ona bi morala, makar u ovom trenutku, napustiti psihologiju i koncept vlasti kao doživotnog miraza. Umjesto tog, nerijetko opsesivnog stanja i cilja, potrebno je da se Vlada okruži stručnim ljudima težeći širokom društvenom konsenzusu, vrijednosnom i organizacionom“, pojasnio je Lekić.

Naravno, kako je kazao, da je i opozicija u ovom trenutku na ispitu.

Potrebno je, smatra Lekić, biti konstruktivan, ozbiljan, argumentovan, isključivo u duhu zajedništava i opštih interesa.

„Uz pravo na javne inicijative i argumentovanu kritiku, treba izbjeći ponekad neukusno javno produciranje s ciljem lova na poene, valjda u nekoj projektovanoj izbornoj matematici“, kazao je Lekić.

On je istakao da mora prevladati svijest „da smo svi u Crnoj Gori danas u istoj barci“.

„Da zato možda svi odložimo žestinu političkih konfrotacija i tražimo konkretan i argumentovan doprinos opštem interesu i spasu. I preokretu. Vrijednosnom prije svega“, zaključio je Lekić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније