Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 04. 2020. 17:11 >> 17:09

"FAKE NEWS"

Dezinformacije u doba korone

Dezinformacije i lažne informacije u vezi sa kovidom-19 nastavljaju da se šire svijetom, i mogu imati štetne posljedice po javno zdravlje i uspješnu kriznu komunikaciju, navodi se u najnovijem izvještaju tima Evropske službe za vanjske poslove (EEAS), koji se bavi digitalnim sadržajima.

“Neke države i akteri koje podržavaju određene države traže načine da iskoriste javnu krizu kako bi ojačale svoje geopolitičke interese, nerijetko dovodeći u pitanje kredibilitet EU i njenih partnera”, navodi se u izvještaju.

Grupa East Stratcom koja se bavi otkirvanjem lažnih vijesti, navodi da je više od 150 pro-Kremljinskih dezinformacija u vezi sa kovidom -19 zabilježeno od 22. januara. “Ruski mediji koji su pod kontrolom države pomjerili su fokus ka isticanju ruske pripremljenosti kako bi se suočili sa epidemijom, dok je široko zastupljena i tema ruske pomoći Italiji”, navodi se.

Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, evropski sajt EUvsDisinfo je objavio da su u tom regionu prisutne teorije zavjere, u kojima se navodi da je virus “američko biološko oružje” ili “izgovor za stranu invaziju”.Takođe, iz evropske službe navode da su uočili da je kriza sa koronavirusom “povezana sa postojećim narativima da EU okreće leđa Zapadnom Balkanu”.

Prisutne su i tvrdnje da se EU razjedinjuje kada je riječ u odgovoru na kovid 19, te da među sadržajima koje je objavio RT i Sputnjik članci koji se odnose na teorije zavjere- poput toga da je “virus ljudska tvorevina” ili da je “namjerno proširen”, imali veću društvenu angažovanost nego druge priče.

Na društvenim mrežama širom EU prisutan je, kako se ističe, i veliki broj lažnih zdravstvenih savjeta, koji nijesu u skladu sa zvaničnim smjernicama SZO. “Sputnik Deutchland širi tvrdnje na Facebooku i Twitteru da “pranje ruku ne pomaže”.  Dokazi pokazuju i da onlajn platforme nastavljaju da stiču finansijku korist od teorija zavjere i dezinformacija u vezi sa koronavirusom”, kaže se u izvještaju.

U kineskom informacionom prostoru, kako se ističe, pokušava se sugerisati da su virus u Vuhan donijeli američki vojnici, ili da je virus potekao iz Italije.

Usljed sve ozbiljniih problema širenja dezinformacija Evropska komisija je na zvaničnoj internet stranici pokrenula poseban dio koji se bavi odgovorima na sva relevantna pitanja oko korona virusa, saopštila je juče predsjednica te insitucije Ursula fon der Lajen.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније