Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 04. 2020. 19:20 >> 19:17

DARMANOVIĆ

Jedinstvo NATO-a značajno za suočavanje sa virusom

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da su jedinstva i solidarnosti NATO saveznika, kao i zajednički napori značajni u suočavanju s krizom COVID-19.

Kako navode, Darmanović je učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova NATO koji je organizovan putem video konferencije.

"Jedna od ključnih tema sastanka bile su bezbjednosne implikacije COVID-19 krize na Alijansu i saveznice. S tim u vezi, na sastanku je usvojena Deklaracija u kojoj se ističe solidarnost i odlučnost saveznica da kroz međusobnu saradnju i koordinaciju s drugim međunarodnim partnerima doprinesu suzbijanju pandemije koronavirusa.

Saveznice pokazuju zajedničku posvećenost tom cilju kroz niz instrumenata i kapaciteta koji su im na raspolaganju u okviru Alijanse, uključujući avionski transport kritične medicinske opreme, pružanje podrške u vidu medicinskog osoblja i profesionalaca, razmjenu praksi, naučnih i tehnoloških znanja – navodi se u Deklaraciji", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je, dodaju, razmotrena i operativna spremnost Alijanse da ispuni ključne zadatke, kao i načini suprotstavljanja rastućoj dezinformacionoj kampanji povodom COVID-19, kroz pravovremeno, precizno i transparentno informisanje javnosti.

"Takođe, bilo je riječi o jačanju otpornosti saveznica i sposobnosti vlada da odgovore na nepredviđene događaje.
Ministar Darmanović je istakao važnost jedinstva i solidarnosti, kao i zajedničkih napora i podrške u suočavanju s krizom COVID-19, kako na bilateralnom planu, tako i kroz multilateralne mehanizme.

Ukazao je na značaj vojnih snaga za nacionalne napore u suočavanju s pandemijom, ali istovremeno i na potrebu da se operativni kapaciteti Alijanse i saveznika zadrže na visokom nivou. U vezi s dezinformacijama, šef crnogorske diplomatije je istakao važnost neophodne redovne razmjene informacija među saveznicima, ali i identifikovanje i efektnije komuniciranje konkretnih doprinosa članica NATO u borbi s trenutnom krizom.

Tokom sastanka, ministri su razgovarali i o projektovanju stabilnosti van granica Alijanse, s posebnim fokusom na Jug, i jačanju politike odvraćanja i odbrane, te razmotrili i ostale izazove koje utiču na bezbjednost evroatlantskog područja. Ministri su i formalno dali mandat ekspertskoj grupi za strateško promišljanje da otpočne s radom i pripremi set preporuka za jačanje jedinstva i političke dimenzije Alijanse", dodaje se u saopštenju.

Saveznici su poželjeli dobrodošlicu Sjevernoj Makedoniji, koja je po prvi put učestvovala na sastanku kao članica Alijanse.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније