Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: R.B. ]

03. 04. 2020. 16:11 >> 16:16
3

DAMJANOVIĆ

"Definisati mehanizam za kontrolu trošenja novca"

Vlada treba na transparentan način da definiše mehanizam kojim bi se kontrolisao svaki cent koji će biti potrošen iz javnih sredstava, ocijenio je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, navodeći da u to treba uključiti i opoziciju i civilni sektor.

Vlada je u četvrtak utvrdila Predlog izmjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kojim se omogućava isplata socijalnih davanja u izbornoj godini u slučaju ratnog i vanrednog stanja, kao i u slučaju epidemije ili pandemije zaraznih bolesti.

Damjanović je agenciji MINA kazao da je već ranije javno pozvao Vladu da dostavi predlog izmjena tog, kako je naveo, jednostrano usvojenog zakona glasovima parlamentarne većine u decembru.

„Tako da se nadam da je ovo početak uvođeenja ovog faktičkog vanrednog stanja u legalne tokove“, dodao je Damjanović.

On je kazao da je to prilika da se konačno Skupština sastane, nakon punih mjesec, i raspravlja o predloženom aktu.

Damjanović smatra da Vlada, u saradnji sa Skupštinom, treba da pripremi i podnese dodatni set zakona iz ekonomsko-socijalne sfere, kako bi se pravno legitimisale predložene, kao i najavljene, nove mjere za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa.

To, pojasnio je on, između ostalog uključuje mogućnost zakonskog definisanja otpisa poreskih dugova, subvencija za zarade dijelu privrede i preduzetnika koji od 15. marta ne funkcionišu, izmjena Zakona o radu kako bi se sačuvala prava zaposlenih i poslodavaca za vrijeme trajanja pandemije, i mnoge druge.

„Alternativno, ove i druge neophodne mjere je moguće predložiti i posebnim lex-specialisom koji bi derogirao odredbe drugih zakona tokom trajanja stanja pandemije“, smatra Damjanović.

Prema njegovim riječima, ukoliko vlast iskreno želi jedinstvo i solidarnost u kreiranju i sprovođenju svih mjera kako bi sačuvali najprije radna mjesta i ekonomsku supstancu države, neophodno je to i pokazati na djelu.

„Dobar signal od Vlade bio bi da se, zbog neophodnog povjerenja, na transparentan način definiše, i ovim predloženim aktom i drugim zakonima, mehanizam kako bi se kontrolisao svaki cent koji će biti potrošen iz javnih sredstava, uključivanjem i predstavnika opozicije, odnosno civilnog sektora“, smatra Damjanović.

To je, kako je kazao, moguće formiranjem ad hoc tijela za kontrolu sprovođenja mjera podrške tokom trajanja pandemije.

„Tada se stiču uslovi da se i ova, kao i buduće mjere konsenzualno podrže, i da se na djelu pokaže da vlastima nije cilj političko profitiranje na pandemiji, odnosno eventualna zloupotreba sredstava podrške za povlašćene i politički obojene biznise, kojih u Crnoj Gori nije malo“, zaključio je Damjanović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније