Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 10. 2013. 17:52 >> 18:04

IZMJENE ZAKONA

CDT: Partijskim posmatračima više od milion eura

Crna Gora će posmatrače političkih partija u četvorogodišnjem periodu plaćati više od milion eura, ako budu usvojene izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika usaglašene u Radnoj grupa za izgradnju povjerenja u izborni proces, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju.

Usaglašene izmjene pojedinih članova Zakona o izboru odbornika poslanika predviđaju da “članovi organa za sprovođenje izbora u proširenom sastavu, imaju ista prava i odgovornosti kao članovi organa za sprovođenje izbora u stalnom sastavu.

Predviđeno je i da “predsjednik, članovi, opunomoćeni predstavnici i zamjenici organa za sprovođenje izbora imaju pravo na nadoknadu”, kao i da “visinu nadoknade određuje Državna izborna komisija”.

 

Izvršni direktor CDT-a, Dragan Koprivica, ocijenio da će nova zakonska rješenja, koja bi trebalo da usaglase članovi Radne grupe, prouzrokovati dodatne budžetske troškove, od kojih neki nijesu opradvani.

“Usaglašene izmjene znače da bi građane partijski posmatrači u četvrogodišnjem period koštali više od million eura. Za CDT je, ovo rješenje potpuno neprihvatljivo”, rekao je Koprivica agenciji Mina.

Koprivica, koji učestvuje u radu Radne grupe, rekao je da država Crna Gora, plaćanjem rada biračkih odbora već snosi troškove organizacije i kontrole izbora.

“Sa druge strane, opunomoćeni predstavnici partija, prema dosadašnjoj praksi, na biračkim mjestima ne zastupaju opšti interes, već interese svoje partije/izborne liste, pa ne vidimo shrhu da se za to izdvajaju budžetska sredstva”, kazao je Koprivica.

On je objasnio da, ukoliko na sljedećim parlamentarim izborima bude učestvovalo osam lista, što je četiri manje nego na prethodnim, i ukoliko se za opunomoćene predstavnike i njihove zamjenike odredi naknada od na primjer 25 eura, taj trošak bi na 1.200 biračkih mjesta iznosio 480.000 eura.

Približan iznos bi trebalo da se izdvoji za lokalne izbore u svim opštinama.

“Takođe ukoliko, po istim uslovima, pretpostavimo da će na sljedećim predsjedničkim izborima biti četiri kandidata imamo dodatnih 280.000 eura. Kad sve saberemo dolazimo do cifre od 1,2 miliona eura koliko bi građane koštali partijski posmatrači u četvorogodišnjem periodu. Smatramo da je nepotrebno i politički neodgovorno”, rekao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, partije za troškove izbornih kampanja dobijaju veliki novac od države, shodno Zakonu o finansiranju partija.

Koprivica je rekao da partije treba da odluče da li će taj novac upotrijebiti za pojačanu kontrolu na biračkim mjestima, spotove, skupove, aktiviste na terenu ili na neke druge aktivnosti u kampanji.

“Smatramo da bi bio sasvim neopravdan dodatni budžetski trošak za partijske posmatrače, naročito ako se ima u vidu da neke partije imaju svoje predstavnike u biračkim odborima”, kazoo je Koprivica.

Ako se, dodao je, ima u vidu da je predloženo znatno unapređenje identifikacije birača, biračkog spiska i nabavka računara i savremene opreme, što će doprinijeti pojačanoj kontroli na biračkim mjestima, dodatno finansiranje partijskih posmatrača postaje nepotrebno.

“Ovaj predlog političkih partija je u suprotnosti saodgovornim korišćenjem javnih resursa i da treba biti odbijen”, smatra Koprivica.

Političke partije se, u ovom slučaju, naveo je on, ne vode principom racionalnog korišćenja novca, već sopstvenim interesima.

“Zbog toga želimo skrenuti pažnju da se ovome predlogu još jednom razmisli, naročito u trenutku kad se teret krize, kroz uvođenje različitih vrsta poreza, prebacuje na građane”, zaključio je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније