Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: R.B. ]

14. 04. 2020. 16:18   >>  16:17

MANS

"Potreban Zakon o SPI koji će onemogućiti zloupotrebe"

Crnoj Gori potreban je Zakon o slobodnom pristupu informacijama (SPI) koji će onemogućiti zloupotrebe i osigurati da građani u punom kapacitetu uživaju Ustavom garantovano pravo da znaju kako se troši njihov novac, saopšteno je iz MANS-a.

„Zadovoljni smo što je pritisak domaće i međunarodne javnosti donio konkretan rezultat i što su u Ministarstvu javne uprave (MJU) ipak prepoznali važnost Zakona o SPI i odložili javnu raspravu nakon epidemije koronavirusa“, naveli su iz te NVO.

Iz MANS-a su kazali da je odlaganje javne rasprave tek prvi korak ka onome što bi trebalo da bude odgovoran odnos prema reformi državne uprave, kada je u pitanju njena transparentnost.

Iz te NVO naveli su da očekuju da MJU nastavi da unapređuje Zakon o SPI sa svim zainteresovanim stranama, kako bi na kraju tog procesa imali pravni propis koji štiti javni interes, a „ne služi kao paravan za zadovoljenje onih privatnih i političkih“.

„U godini kada nas osim saniranja posljedica epidemije očekuju i naredni parlamentarni izbori, Crnoj Gori je potreban Zakon o SPI koji je lišen prostora za bilo kakve zloupotrebe i koji će osigurati da građani u punom kapacitetu uživaju Ustavom garantovano pravo da znaju kako se troši njihov novac“, kaže se u saopštenju.

Iz MANS-a su rekli da se Crna Gora ove godine suočava sa možda najvećim izazovom u svojoj modernoj istoriji, pa je potrebno da svaki dio državnog aparata pokaže da prepoznaje i prihvata odgovornost za svoje odluke.

„Zbog toga smo i apelovali na MJU da shvati ozbiljnost situacije u kojoj se svi nalazimo i tražili da se javna rasprava o izmjenama tog Zakona odloži dok se ne steknu svi potrebni uslovi da su o tom važnom pitanju organizuje javna diskusija kakvu zaslužuje“, dodali su iz te NVO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније