Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

TVCG [ Objavila: M.L.B. ]

23. 04. 2020. 07:14 >> 07:17
9

SERVER

CG brzo reagovala, Tramp ni sada nije dovoljno efikasan

Crna Gora je u borbi sa pandemijom koronavirusa jedna od zemalja koje je bila najefikasniji i ostvarila je dobre rezultaze upravo zato što je brzo reagovala, kazao je profesor Džon Hopkins univerziteta Danijel Server.

Govoreći o implikacijama korinavirusa na region zapadnog Balkana, on je u emisiji Nebojše Šofranca na RTCG kazao da se pažnja globalnih igrača Vašingtona i Brisela premjestiti sa Balkana na druge djelove Evrope.

"Vidjeli smo ovo što je uradio američki izaslanik Grenel na Kosovu ali on je to počeo prije pandemije tako da mislim da Vašingtonu trenutno nije proritet Balkan. Ako pričamo o ovom dijelu svijeta, mislim da će biti važno šta se dešava u Ukrajini, ali i Mađarskoj sa novim zakonom. Takođe biće važna situacija u EU nakon pandemije", istakao je Server.

"Vi treba da iskoristite ovo da se dobro pozicionirate jer Crna Gora je jedna od zemalja koja je bila jedna od najefikasnijih u ovoj borbi i ostvarila dobre rezultate jer je izuzetno brzo djelovala",  dodao je Sever.

Govoreći o globalnim posledicama virusa, Server je kazao da SAD čeka težak oporavak u svakom smislu.

"Dakle jedan veliki oporavak će biti nužan jer Donald Tramp nije preduzeo mjere i nije se na vrijeme suočio sa epidemijom. A ako govorimo o izborima u novembru, pitanje je da li će se ekonomija do tada oporaviti a to je ključno. Još uvijek nije jasno ko gubi a ko dobija, ali praksa je da jači postaje još jači, a slabiji još slabiji", naveo je Server.

Kazao je i da zemlja treba da bude otvorene tek onda kada stekne kontrolu nad virusom, a kako tvrdi, američka vlada za sada nema kontrolu nad kovid 19.

"Ono što je sigurno je da Tramp kasnio mjesec ili čak šest sedmica ali on ni sada nije dovoljno efektivan, ni sada se ne radi dovoljno testova i ne mozemo reći da su bilnice opremljene a to je nedopustivo", rekao je Server.

Promjena granica bi destabilizovala Balkan

Govoreći o promjeni granica na Balkanu, Sever je kazao da bi takva mogućnost automatski destabilizovala Balkan.

"Mislim da je ta vrsta ideje u kontrastru sa američkom politikom i onim što je napravila na Balkanu poslednjih decenija. Mislim da bi svi na Balkanu morali da izbjegnu dalje precrtavanje granica - to je neprirodno i izazvalo bi lančanu krizu",  rekao je Sever.

Kada je u pitanju Crna Gora, Sever napominje da je upravo naša zemlja prva u redu za EU.

"Zadovoljan sam što vidim da Crna Gora postupa kako postupa. Početkom 90-ih sam pričao sa (Milom) Đukanovićem o onome što se sada dešava, o razvoju liberalne demokratije koja je tada bila teško zamislila. Njegova vizija je bila jasana i drago mi je da vidim da i pored toga što je bilo teško, Crna Gora je dovedena u demokratske okvire", zaključio je Sever.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније