Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: R.B. ]

26. 04. 2020. 14:15 >> 14:14
6

RUDOVIĆ

"Nema uslova za održavanje regularnih izbora"

U Crnoj Gori nema uslova za održavanje regularnih izbora i ne može se očekivati da opozicija u partijama na vlasti ima korektnog sagovornika na tu temu, ocijenio je poslanik Demosa Neđeljko Rudović.

On je, odgovarajući na pitanje da li ima dovoljno vremena kako bi se sve pripremilo da izbori budu fer i korektni, naveo da je odavno kasno za to, ako je zakonski rok za njihovo održavanje oktobar ove godine.

„Međutim, ako se stvari budu odvijale na način da Demokratska partija socijalista (DPS) bude primorana na ustupke i ako bude opcija odlaganje izbora, te održavanje istovremenih parlamentarnih i izbora u svim opštinama, onda je situacija bitno drugačija“, kazao je Rudović agenciji MINA.

Kako je naveo, aktivno učešće međunarodnog faktora podrazumijeva se ako se želi uspjeh.

„Jedno je sigurno, da je DPS siguran u svoju nadmoć ne bi se ovoliko trudio da po svaku cijenu ima pod kontrolom Tužilaštvo i Javni servis. Oni znaju da već odavno u stvarnosti nemaju većinu i oni izbore, kada god i u ovakvim uslovima, dočekuju u strahu“, rekao je Rudović.

On smatra da nema uslova za održavanje regularnih izbora i da se ne može očekivati da u partijama vlast imaju korektnog sagovornika na tu temu.

Prema riječima Rudovića, to se pokazalo sabotažom pregovora o fer izborima prošle jeseni i odbijanjem da opozicija i nevladine organizacije učestvuju u odlukama o dodjeli socijalne pomoći iz budžetske rezerve.

„To pokazuju svojim tvrdoglavim držanjem Javnog servisa, Tužilaštva, Agencije za sprečavanje korupcije kao svojih sluga, to se vidi po generalnoj politici vlasti da nastave sa pogubnom praksom da Crna Gora služi njima, a ne obratno“, kazao je Rudović.

On je ocijenio da je stanje slobode medija u Crnoj Gori sve lošije, što se, kako je naveo, potvrdilo u posljednjem izvještaju Reportera bez granica, po kojem je Crna Gora ubjedljivo najgora u regionu.

„DPS vlada po zakonu sile i nije u pitanju samo bezočna instrumentalizacija državnog aparata, nego i novac iz crnih fondova, potkupljivanje, zaplašivanje. Jedna te ista priča već decenijama, samo što sam ja uvjek za to da tražimo rješenje, a ne da kukamo“, kazao je Rudović.

Rješenje, kako je istakao, dobrim dijelom zavisi od opozicije koja je orjentisana proevropski, ali i od međunarodnog faktora.

Na pitanje da li na organizaciju izbora može uticati moguća pojava koronavirusa na jesen, Rudović je odgovorio da je očigledno da u takvim okolnostima oni nijesu uopšte mogući.

„Nadam se da će nas zaobići novi talas koronavirusa, jer bismo se onda, pored prijetnji zdravlju građana, suočili sa pitanjem šta će ostati od naše ekonomije, koja je ionako na staklenim nogama“, zaključio je Rudović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније