Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

27. 04. 2020. 12:33 >> 12:31
8

VUKČEVIĆ

Sve manje građana može da plati račune za struju

Ekonomska situacija u Crnoj Gori je alarmantna, jer sve više građana ne može pokriti svoje troškove, a naročito ne može plaćati previsoke račune za struju, koja je najskuplja u regionu kada se uzme u obzir kupovna moć građana, ističu u Pravoj Crnoj Gori.

Posljedica ovakve situacije je, kako ističu, da se broj građana koji redovno plaćaju račune za struju drastično smanjio.

Prema saopštenjima Elektroprivrede Crne Gore, redovnih platiša za januar 2020. godine je bilo 202.050, dok je za februar taj broj iznosio 199.864, da bi za mart kad je nastupila kriza taj broj opao na 179.280.

"Cijena struje za domaćinstva i male kupce zavisi od slobodno formirane cijene snabdjevača, tako da ima mogućnosti za njeno smanjenje. U cijenu struje su uračunati gubici na mreži i naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, kao što su: male hidroelektrane, vjetroelektrane i slično. Neprihvatljivo je da građani u ovom kriznom periodu plaćaju gubitke na mreži i subvencije za obnovljive izvore energije. Posebno treba imati u vidu da je proizvodnja struje po kilovat-satu u malim hidroelektranama mnogo skuplja od proizvodnje u velikim hidroelektranama i Termoelektrani Pljevlja. Prema tome, DPS pljačka građane Crne Gore, čak i u ovom kriznom periodu, između ostalog, i preko računa za struju", ističe član Prave CG Ivica Vukčević.

Činjenica je, kako ističu, da je kupovna moć građana Crne Gore na nivou 48 odsto prosjeka Evropske unije, a cijena struje je na nivou prosjeka Evropske unije.

"Građani Crne Gore su u sve težoj ekonomskoj situaciji zbog posljedica ekonomske krize, koju su izazvale mjere uvedene radi sprječavanja pandemije korona virusa. Nezaposlenih građana je sve više. Poslodavci su dali otkaze velikom broju ljudi, koji su radili na određeno vrijeme. Ljudi koji su ostali da rade primaju smanjene zarade. Na primjer, uprava preduzeća 'Plantaže' je odlučila da smanji zarade zaposlenima za oko 30 odsto. Vlada Crne Gore je obećala subvencije preduzećima za april i maj u iznosu od 100 odsto minimalne zarade i 100 odsto poreza i doprinosa na minimalnu zaradu za zatvorene djelatnosti. Subvencije za ugrožene djelatnosti su obećane u iznosu od 50 odsto minimalne zarade i 50 odsto poreza i doprinosa na minimalnu zaradu, koji su evidentirani u februaru 2020. godine. To je neophodno, ali nije dovoljno, jer se pokriva samo dio troškova ovih preduzeća. Treba imati u vidu da mnoga mala i srednja preduzeća, koja su prethodnih mjesec dana bila zatvorena ili im je značajno smanjen obim aktivnosti, nemaju dovoljno gotovine da isplate sve svoje obaveze i tako normalno nastave poslovanje", kazao je Vukčević.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније