Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M. ]

30. 04. 2020. 07:51   >>  15:08 7

BUDVA

Crnogorska predala inicijativu za smjenu Carevića

Crnogorska je danas predala skupštinskoj službi Opštine Budva inicijativu za smjenu gradonačelnika Budve, Marka Bata Carevića. Predlog je potpisalo 16 odbornika, tri iz Crnogorske, 11 iz Demokratske partije socijalista (DPS), jedan iz Socijaldemokrata (SD) i nezavisni odbornik Stevan Džaković. Inicijativu nije potpisao odbornik DPS Gojko Ljubanović, a njegov glas je presudan za obaranje aktuelnog gradonačelnika.

Prema pisanju Dnevnih novina, na drugoj strani, aktuelni predsjednik Opštine Marko Carević nastavio je sa čistkama opštinskih funkcionera. On je juče razriješio dužnosti glavnu gradsku arhitekticu Anu Samardžić, zbog, kako je nezvanično saopšteno, nesavjesnog obavljanja posla.

Podsjetimo, on je prije dva dana razriješio dužnosti i potpredsjednika Opštine Vladimira Bulatovića, sekretarku za društvene djelatnosti Ljiljanu Pjerotić, a iz svog kabineta je otpustio i Anđelu Ivanović, predsjednicu Crnogorske.

I ove Carevićeve odluke su pod znakom pitanja. Naime, u novoj skupštinskoj većini, koja je, očigledno, formirana, smatraju da Bulatovića nije mogao da razriješi Carević jer je na predlog bivšeg predsjednika njegov izbor potvrdila Skupština opštine. Pjerotić je istekao ugovor o radu još u martu i nije produžen, dok Anđela Ivanović još od decembra ne radi u kabinetu predsjednika Opštine.

Demokratski front je, međutim, juče saopštio da su kadrovi Crnogorske izdali volju građana Budve prešavši na stranu DPS-a sa kojim su dogovorili koaliciju.

“Kao što je već poznato, kadrovi Crnogorske su postavljeni na rukovodeća mjesta zauzevši pozicije koje su po koalicionom sporazumu pripale DF-u. Ustupili ih zarad ojačavanja kapaciteta opozicije i učvršćivanja dostignuća postignutih na izborima 2016. godine. Vjerovali smo da ćemo tako na najbolji mogući način opravdati povjerenje građana i postaviti čvrst temelj novoj čevorogodišnjoj saradnji. Ipak, desilo se da su se sumnje u namjere Crnogorske obistinile. Sjedeći sa nama u koaliciji, zadržali su svoje fotelje i privilegije, dok su istovremeno dogovarali sa DPS-om novu koaliciju, pokušavajući da prekroje izbornu volju građana na način kako je to već rađeno uz pomoć podaničkih partija i pojedinaca u Nikšiću i Kotoru”, kažu u Demokratskom frontu.

Oni smatraju da pored smijenjenih funkcionera, svoje položaje treba da napuste i drugi predstavnici Crnogorske te da svoje uhljebljenje potraže u preduzećima i institucijama po kontrolom DPS-a sa kojima su otvoreno ušli u saradnju.

“Da bi građanima bilo potpuno jasno o čemu se radi, podsjećamo ih da je Crnogorska otvoreno prešla na stranu svojih nalogodavaca iz DPS-a nakon odbijanja predsjednika Carevića da stavi potpis na ugovor za žičaru, i time poslušao volju vlasnika zemljišta da se ne dozvoli takozvana tačkasta eksproprijacija kojom bi najveći dio parcela vlasnika ostao neupotrebljiv za bilo koju svrhu, a njima plaćen sitan novac kao nepravedno obeštećenje”, ističu u budvanskom DF-u.

Oni su pozivali i Danila Kastratovića, predsjednika Izvršnog odbora Turističke organizacije Budve, da podnese ostavku i vrati mjesto koje mu je dato.

“Nemoralno je i nepošteno nastaviti rad sa kolegama u Izvršnom odboru koji dolaze iz redova predstavnika opozicije dok u isto vrijeme predstavljate DPS i njihovu politiku. Građani Budve 2016. godine su nedvosmisleno rekli ne DPS-u i njihovim satelitima i slugama, stoga smatramo da takvima nije mjesto sa opozicionim partijama i kolegama”, zaključuju u DF-u.

Ko bi mogao da zamijeni predsjednika Opštine?

Statut Opštine Budva u članu 107. predviđa da u slučaju prestanka mandata predsjedniku Opštine, funkciju predsjednika, do izbora novog predsjednika Opštine, vrši potpredsjednik Opštine koga odredi Skupština.

U slučaju prestanka mandata predsjedniku Opštine, izbor predsjednika Opštine izvršiće se najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka mandata.

Tako se dolazi do još jedne komplikovane situacije. Carević je razriješio jednog potpredsjednika Vladimira Bulatovića, dok je drugi potpredsjednik iz Demokrata Marko Marković. To znači da bi odbornici trebalo da daju mandat za v.d. Markoviću.

U Crnogorskoj, međutim, smatraju da je Bulatović nelegalno smijenjen i postoji mogućnost da on bude izabran za vršioca dužnosti.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније