Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dnevne novine [ Objavila: M.L.B. ]

02. 05. 2020. 07:46 >> 07:45
1

ŠČEKIĆ SMATRA

EU se neće odreći Zapadnog Balkana

Dugogodišnji novinar Rojtersa i analitičar Jakša Šćekić kaže da uprkos krizi izazvanoj pandemijom novog koronavirusa, uprkos početnom nesnalaženju, te rastućem uticaju Kine, Evropska unija neće odustati od Zapadnog Balkana, već će se za ovaj region boriti.

Njemačko predsjedavanje EU, kako kaže Šćekić, uliva nadu da će, pod vođstvom Angele Merkel, Evropa uspjeti da se bolje konsoliduje i odgovori na izazov pred kojim se našla.

“Što se tiče svijeta, vidimo da Amerika ima svojih problema, predsjednik Tramp naročito. Korona može da ga košta novog mandata. Ako SAD budu imale veliki broj mrtvih to će aktuelnom predsjedniku doći na naplatu, ako ne pokrene ekonomiju takođe. Što se tiče centra moći na globalnom planu, on se, kako ja to vidim, polako seli na istok, odnosno ka Kini, onoj Kini koja je sve ovo prouzrokovala sakrivanjem činjenica o koronavirusu. Kinezi su čitavu ovu stvar oko virusa držali u ekspres loncu dok taj lonac nije eksplodirao dovodeći čitav svijet u nevjerovatnu, nezamislivu situaciju. Što je paradoks, upravo Kina jedina u ovom trenutku može ekonomski najviše da doprinese oporavku svijeta. Na kraju krajeva, imaju i moralnu ogovornost da to urade”, ocjenjuje Šćekić.

Evropa gleda u Angelu Merkel

Što se tiče odgovora Evropske unije na pandemiju, tu je, kako kaže Šćekić, najprije zavladala panika, pa su uslijedile mjere, zatvaranje svega i svačega, distanca, i sad je teško vratiti se u normalno stanje.

On navodi da je u tom haosu, koji je izazvao novi koronavirus, hrvatsko predsjedavanje EU je prošlo gotovo neprimjetno.

"Dogodilo im se da budu predsjedavajući EU u vremenu najveće krize u postojanju Unije, najveće krize u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Sada svi čekaju šta će biti 1. jula kada predsjedavanje preuzme Njemačka. Fascinantno je kako je Angela Merkel koja je, ne treba zaboraviti, žena naučnik, racionalno pristupila aktuelnoj situaciji. Njemci su i inače visoko organizovani i odgovorni ljudi. Sada će Njemačka da predsjedava EU i vjerujem da će im prioritet bi ti da nađu zajednički jezik sa svim članicama oko oporavka, budžeta i ekonomskog paketa pomoći”, kaže Šćekić.

Za njega, kako ističe, ne bi bilo iznenađenje da čitava Evropa, Njemci naravno, zamole Merkelovu da ostane još koji mandat.

"U kriznim situacijama ljudi se okupljaju oko zastave i oko ličnosti, onih koji su u stanju brzo da donose odluke. Uzmimo za primjer Indiju, najveću demokratiju na svijetu sa 1,3 milijardi stanovnika. Njihov premijer je samo jednog dana donio mjeru i rekao zatvaramo sve. Dakle, nije išao u parlament, nije se izvinjavao zavšto je to morao da uradi. Ali, pandemija će proći, a ekonomske posljedice tek dolaze da uzmu danak. Budućnost aktuelnih vladajućih elita definitivno će zavisiti od ekonomije, odnosno ekonomija će diktirati političku stabilnost i budućnost sadašnjih lidera”, ocjenjuje Šćekić.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније