Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

05. 05. 2020. 15:14   >>  15:13

KRIVOKAPIĆ SMATRA

Kriza oko pandemije može kreirati novi entuzijazam za proširenje

Počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić izrazio je nadu da kriza oko korona virusa može dovesti do stvaranja novog entuzijazma za proširenje EU i jačanja ritma te politike kao i samog ugleda Unije u zemljama Zapadnog Balkana.

Kako je saopštio SDP, Krivokapić je, u svojstvu člana Predsjedništva Partije evropskih socijalista, učestvovao danas na onlajn sjednici najvišeg političkog tijela te druge po snazi političke asocijacije na nivou Evropske unije.

Teme Predsjedništva su bile vezane za izazove sa kojima se države suočavaju u borbi protiv korona virusa, odgovora EU i država, kao i razmatranje ključnih poliitćkih izazova u 2020 sa posebnim naglaskom na izbore koje se održavaju tokom ove godine.

Saopšteno je da je Krivokapić naveo da region može da bude zadovoljan obimom finansijske pomoći koju EU obezbjeđuje za države u procesu pristupanja a koja se odnosi na suočavanje sa, prije svega, ekonomsko socijalnim posljedicama pandemije.

"Međutim ono što je posebno važno, i rekao bih ključno, da EU značajno osnaži svoju politiku uticaja na države tj. njihove vlasti u smislu suštinske demokratske transformacije. Svima je jasno da svjedočimo simuliranju a ne sprovođenju reformi, da nema okupljanja progresivnih snaga niti inkluzivnog pristupa koji je posebno neophodan u uslovima ovakvih kriza, već imamo primjetnu tendenciju da se kriza iskoristi za učvšćivanje vlasti", rekao je Krivokapić.

"Politika EU uslovljavanja i jačeg političkog upravljanja procesom proširenja, kao ključne novine nove metodologije na Zapadni Balkan, su dobra osnova za snažnije prisustvo EU i efektivniji uticaj na demokratske procese u državama regiona koji, svima je jasno, godinama stagniraju ili nazaduju", naveo je Krivokapić.

Krivokapić je naveo da ima ohrabrujućih signala da može doći do promjene ritma u procesu pregovaranja, na način da će taj proces biti više politički a manje birokratski usmjeravan, uz precizne mehanizme afirmisanja pravih i sankcionisanja simuliranih reformi.

"Na taj način bi se suzio prostor za izgovore i opravdanja ovdašnjih vlasti zbog toga što nema rezultata i napretka na evropskom putu. Od stepena te vrste političko-demokratskog uticaja na zemlje regiona zavisiće i ugled Evropske unije u našim državama", zaključio je Krivokapić.

Sastanku je prisustvovao i izvjestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Tonino Picula koji je naveo da je pandemija za samo tri nedjelje ugrozio temeljne vrijednosti EU - unutrašnje tržište, monetranu uniju i Šengen režim.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније