Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, objavila J.B.Č. ]

07. 05. 2020. 17:27 >> 17:24

ORAV

EU će izaći snažnija iz krize

Evropska unija (EU) ujedinjeno je pristupila borbi protiv koronavirusa, kazao je ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, navodeći da će Unija iz krize izaći snažnija i ujedinjenija nego ikada ranije.

On se, u susret Danu Evrope, osvrnuo na trenutno stanje i ukazao na činjenicu koliko je važna, ali i prisutna solidarnost.

"Ova krizna situacija nas je naučila da svijet i Evropu posmatramo drugim očima. A ono što vidimo je ujedinjen pristup EU u borbi protiv ovog virusa i potpuno sam siguran da će Unija iz ove krize izaći snažnija i ujedinjenija nego ikada ranije", rekao je Orav.

On je, kako je saopšteno iz EU info centra, naveo da EU nije zaboravila prijatelje na Zapadnom Balkanu.

"EU je pokazala svoju solidarnost ovdje u Crnoj Gori, a i Crna Gora je demonstrirala konstruktivan pristup u saradnji sa EU", kazao je Orav.

Iz EU info centra su kazali da je epidemija koronavirusa promijenila dosadašnji način života.

"Trenutna situacija odrazila se i na način na koji obilježavamo važne datume. Tako su Delegacija EU u Crnoj Gori i EU info centar ove godine odlučili da Dan Evrope proslave na drugačiji način. Drugačije, ali opet zajedno", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je za građane Crne Gore pripremljena specijalna televizijska emisija "Naštimuj se na Evropu", koja će se emitovati u subotu veče od 20 sati i deset minuta istovremeno na tri televizije sa nacionalnom frekvencijom - TVCG, Prva i Vijesti.

"Glavna zvijezda programa, koji će moderirati mladi evropski ambasadori, je regionalni umjetnik Rade Šerbedžija, sa bendom Zapadni Kolodvor. Šerbedžija je, u skladu sa principima solidarnosti, odlučio da održi koncert na istarskoj obali iz porodične kuće ekskluzivno za građane Crne Gore, bez autorskog honorara", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će gledaoce pozdraviti Orav i premijer Duško Marković.

"Orav će, zajedno sa rezidencijalnim ambasadorima EU zemalja članica, pokazati i kako su oni proveli prethodne sedmice, prilagođavajući se novim okolnostima", kaže se u saopštenju.

Iz EU info centra su kazali da je poseban segment emisije posvećen najmlađima, koji u "Evropalici" šaljivo odgovaraju na pitanja o EU i njenim vrijednostima.

Dodaje se da je, pored TV emisije, EU u Crnoj Gori pripremila zanimljiv online program tokom maja, u skladu sa svojom dosadašnjom praksom da Evropu slavi tokom cijelog mjeseca kada slavi rođendan.

"Na njihovim društvenim mrežama već možete da pratite kampanju "EU na dlanu", u okviru koje su pripremili kvalitetne i korisne sadržaje, zanimljive svim generacijama", kaže se u saopštenju.

Navodi se da će se od 18. maja do 18. juna organizovati prvi online Evropski filmski festival, a filmovi će biti dostupni na posebnoj online platformi, kojoj će zaintresovani građani moći da pristupe besplatno.

"Takođe online, od 25. maja do 25. juna moći ćete da pratite i kurs o evropskom demokratskom građanstvu, čiji je cilj da kroz neformalno obrazovanje među mladima promoviše koncept evropskih vrijednosti", kazali su iz EU info centra.

Dodaje se da će, krajem maja, delegacija EU i ambasade zemalja članica EU u Crnoj Gori promovisati knjigu, u kojoj su rezidencijalni ambasadori EU podijelili svoja iskustva iz perioda epidemije koronavirusa.

"EU ove godine slavi svoj 70. rođendan. Dan Evrope obilježava se svake godine 9. maja, u znak sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana kojom je 1950. godine najavljen projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi – osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik – koji je vremenom prerastao u EU", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније