Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

08. 05. 2020. 11:54 >> 11:58
2

DEMOKRATE

Pokušaj unižavanja izvještaja Fridom hausa pucanj u prazno

Režim na sve načine pokušava da anulira efekte izvještaja Fridom hausa, kazao je portparol Demokrata Nikola Rovčanin.

"To potvrđuju i jučerašnji pokušaji da se kroz režimske medije provuče konstatacija o njegovoj nebitnosti. Tako se jedan od 'analitičara' bavi brojkama pa saopštava da je Crna Gora pet puta pomenuta u izvještaju u nešto više od 200 riječi, pokušavajuti tako da se umanji njegov značaj", kazao je Rovčanin.

On ističe da se jednostavnom pretragom može ustanoviti da se Crna Gora u izvještaju pominje 18 puta.

"A kada je riječ o broju riječi i rečenica, svako iole ozbiljan posmatra sadržaj poruke, konstatacije i zaključke. A imajući u vidu da su izuzetno negativne po DPS, one se sada u očajničkim pokušajima odbrane svode na brojke što je prvi dokaz slabosti i nedostatka argumenata", kazao ej portparol Demokrata.

Negativne konstatacije o stanju u pravosuđu, kako je kazao, režimski mediji i analitičari osporavaju time što navodno nisu zasnovane na mišljenju ili istraživanju relevantne institucije.

"Nema izvještaja međunarodne organizacije o stanju u Crnoj Gori koji ne pominje pravosuđe u izuzetno negativnom kontekstu. Čak i Ministarstvo pravde priznaje i saopštava informacije o rastu nepovjerenja građana u pravosudni sistem. Takođe, potpuno se jasno iz izvještaja Freedom hause vidi konstatacija da vlast u Crnoj Gori podriva nezavisnost sudstva i vladavinu prava. Naravno da je ključna i najuticajnija figura koja je uticala na ovakvu konstataciju Vesna Medenica koja je neustavno po treći put izabrana na poziciju predsjednice Vrhovnog suda. Dalje, Crna Gora se u izvještaju pominje i u poglavlju 'Sudovi zatrpani političkom korupcijom'“, navodi se u saopštenju.

Rovčanin navodi da su izvjestioci Fridom hausa u dijelu izvještaja koji se odnosi na Crnu Goru saopštili da "DPS nastavlja da vrši pritiske na opštine u kojima nijesu na vlasti uključujući uskraćivanje finansija za projekte".

"Posebno se pominje i smjena predsjednika Opštine Kotor iz reda Demokrata i postavljanje kandidata DPS-a nakon više pokušaja. Važno je istaći, naročito zbog ambicije režima da prikrije ove činjenice, da su izvjestioci posebno naglasili nezakonitost izbora predsjednice Vrhovnog suda, te predsjednika osnovnih sudova u Baru, Kotoru, Plavu i Rožaju. Dakle, DPS snosi odgovornost za ovakvo stanje jer je u strahu od 200 rjesenja Demokrata za fer izbore minirao Odbor koji se i bavio i tim krovnim institucijama pravosuđa. Podsjećamo, da su Demokrate među 16 zakonskih projekata predložile i Zakon o sudskom savjetu i sudijama", navodi se u saopštenju.

Rovčanin dodaje da je Majkl Smelcer istraživač Fridom hausa sa sjedištem u Vašingtonu, saopštio da kada je između ostalih i Crna Gora u pitanju izostaje efikasna akcija kao odgovor na slučajeve povezane sa korupcijom na visokim nivoima, a postoje i slučajevi raspuštanja institucija i ustručavanje od djelovanja kojim bi se te države adekvatno suprotstavile korupciji.

"Kada je riječ o pravosuđu Smelcer je istakao da su u toj sferi zabilježeni negativni trendovi i nedostaci u nezavisnom radu. U tom smislu su istraživači zabilježili zabrinjavajuće slučajeve skandala u pravosuđu i tužilaštvu. Brige dodatno intenzivira i to što članovima Sudskog savjeta ističe mandat. Takođe, Ursula von der Leyen je kao komentar na ocjene Freedom house konstatovala da je vladavina prava conditio sine qua non", navodi se u saopštenju.

Portparol Demokrata zaključuje da je pokušaj unižavanja Fridom hausa u javnosti bio samo pucanj u prazno, a to kako je kazao, potvrđuje i najava komesara Varheljija da će isti biti pažljivo analiziran.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније