Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 05. 2020. 11:57   >>  11:56 3

SDP

U proceduri Zakon o zaradama u javnom sektoru

Poslanici SDP-a upravo juče predali su u proceduru Zakon o zaradama u javnom sektoru kojim se povećava zarada zaposlenima u zdravstvu za 15%, saopštio je iz te partije Adnan Striković.

On smatra da posljednjih dana, predstavnici Vlade, funkcioneri DPS i svi poslanici vladajuće većine, kao da se utrkuju ko će više nahvaliti doktore.

"Epiteti se nižu kao na traci, neumorni, hrabri, odgovorni, profesionalni, stručni, heroji našeg vremena. Da ne znamo kakvim ste pridjevima opisivali doktore samo do prije par mjeseci, i to sa skupštinske govornice, možda bi i povjerovali aplauzima koji se sada prolamaju istom tom skupštinom. Mišljenje parlamentarne većine o zdravstvenim radnicima smo vidjeli u reprizi glasanja o uvećanju zarada. Nadamo se da će biti treća sreća, jer su poslanici SDP upravo juče predali u proceduru Zakon o zaradama u javnom sektoru kojim se povećava zarada zaposlenima u zdravstvu za 15%,", navodi Striković.

Striković smatra da je odnos Vlade prema zdravstvenim radnicima licemjeran, kako kaže, a briga kobajagi, pokazuje i obračun aprilskih zarada.

"Svi smo svjedoci kako je slavodobitno i gordo najavljeno da će zarade zdravstvenim radnicima biti, kao i u martu, uvećane do 15 %. Nažalost, moramo konstatovati da se radilo samo o još jednoj politizaciji i novoj populističkoj izjavi, bez iskrene želje da se iskaže zahvalnost medicinskoj struci i na takav način. Nismo naivni pa da vjerujemo da ne znate da su direktori zdravstvenih ustanova direktivu povećanje do 15%, različito primjenjivali, od ustanove do ustanove. Neke su obračunale uvećanje svakom zaposlenom, neke samo onima koji su dolazili na posao, a neke nisu ni njima. KCCG je otišao korak dalje, pa je umjesto novca davao slobodne dane."

Kada već govorimo o platama, znate li da su zaposlenim u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, zarade značajno niže nego u vremenu prije krize, pita Striković.

"A valjda znate da su najveći teret ove krize oni nosili. Znate li da ni dio zarade za rad u savjetovalištima, raznim stalnim komisijama takođe nije obračunat? Kako se zove to kada po jednom osnovu uvećate zaradu i to javno saopštite, a po drugim osnovima umanjite zaradu i o tome ćutite?"

Bilo bi korisno, smatra on, da Fond za zdravstveno osiguranje izađe sa podatkom koliki su ukupni izdaci za zarade u aprilu, u odnosu na mart.

"Tako će nas najbolje demantovati. Vrhunac licemjerstva je sadržan u vašoj najnovijoj odluci o obustavi isplate tzv. odvojenog života specijalizantima. Znate li da je plata specijalizanta oko 600 eura ? Znate li koliko košta pristojan smještaj u Beogradu? Kako će heroji vašeg vremena platiti kiriju i ujedno preživjeti ? Za nas je porazno što se pokazuje da država nije u stanju da isplati 35 000 eura mjesečno, koliko ukupno iznosi "odvojeni život" za sve naše specijalizante," ističe Striković.

Naš zdravstveni sistem opstaje zahvaljujući naporima stručnih profesionalaca, ali ne može biti dobar zahvaljujući samo njima, navodi on.

"Potrebna je ozbiljna dugoročna zdravstvena politika, koju bi trebala trasirati struka. Sve dok aktivnosti na polju zdravstva budete propuštali kroz političke filtere, nećemo imati zdravstveni sistem kakav zaslužujemo, nećemo imati ni doktore kakve zaslužujemo, a u krajnjem građani neće imati zdravstvenu zaštitu kakvu zaslužuju", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније