Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 05. 2020. 15:10 >> 17:24
13

REAKCIJA PARTIJA

"Ciljana provokacija srpskog naroda"

Demokratski front i Građanski pokret URA oglasili su se povodom emitovanja spota Marka Tompsona u Jutarnjem programu TVCG.

Iz DF-a su poručili da kompletno uredništvo TVCG treba da podnese ostavku, nakon što je jutros na prvom programu puštena muzička numera, kako su kazali, "poznatog ustaškog prvaka Marka Perkovića Tompsona."

"Radi se o ciljanoj provokaciji usmjerenoj ka srpskom narodu u Crnoj Gori, SPC i svima koji poštuju vrijednosti tradicionalne Crne Gore", ocijenili su u DF-u.

"Ovakvi ispadi, sa nacističkom pozadinom, učestali su od strane režima i njegovih struktura i samo se potvrđuje ono na šta je upozoravao i naš veliki patrijarh Irinej - da današnja Crna Gora podsjeća na NDH. Takođe, nemamo uopšte bilo kakvo povjerenje u Savjet RTCG, koji je zadužen da podstiče antisrpsku kampanju na ovom partijskom mediju. Na nama je da zapamtimo sve one koji su za račun Mila Đukanovića godinama širili mržnju prema srpskom narodu, SPC, tradicionalnoj Crnoj Gori, kako bi u vremenu koje je pred nama takvi odgovarali, zajedno sa šefom režima, za sve što je urađeno ovom narodu", zaključuju u DF-u.

I URA je reagovala, navodeći da je Dan pobjede nad fašizmom, RTCG počeo promovisanjem fašiste.

"I da je bilo kojeg dana državna Radio televizija Crne Gore (RTCG), koju plaćaju svi građani i građanke, u sklopu svog programa ciljano emitovala spotove Marka Perkovića Thompsona – pjevača koji godinama otvoreno promoviše i podržava ustašku kolaboracionističku tvorevinu NDH, to bi bio skandal neviđenih razmjera i zastiđe za Javni servis Crne Gore. A činjenica da je spot Thompsona emitovan baš danas, na Dan pobjede nad fašizmom, na javnom servisu države koja je prva u Evropi podigla masovni antifašistički ustanak, je čin gnusnog izrugivanja sa crnogorskom antifašističkom istorijom i svim žrtvama koje je Crna Gora položila na oltar borbe protiv onih koje Thompson godinama javno kuje u zvijezde", navodi se u reagovanju Građanskog pokreta URA.

“Ukoliko je lik i djelo Thompsona prihvatljiv za uredništvo RTCG-a, onda se plašimo i pomisli – ko se sve nalazi na tom spisku “prihvatljivih fašista“ koje zaslužuju promociju RTCG-a i koje anticivilizacijske vrijednosti oblikuju uređivačku politiku našeg javnog servisa. Najmanje što bi iole profesionalan menadžment mogao da učini – jeste izvinjenje građanima/kama i ostavka, ali imajući u vidu da je taj isti menadžment rukopoložen od strane šefova iz Demokratske partije socijalista (DPS), od njih ne očekujemo ništa dobro“, dodaju iz pokreta URA.

URA je saopštila da niko ne smije gaziti po antifašističkoj tradiciji Crne Gore i svim žrtvama koje je Crna Gora nesebično dala za slobodu, te da se “Thompson i likovi poput Thompsona ne smiju emitovati o trošku svih građana/ki“.

“Ukoliko menadžment RTCG-a ipak zahtijeva poligon za koketiranje sa fašističkim ideologijama koje su ubile milione ljudi i nanijele mnogo zla svim zemljama regiona, neka osnuju sopstvenu alt-right televizijsku stanicu svojim novcem, pa apliciraju za potrebne dozvole. Jer takav istorijski revizionizam ne mogu i ne smiju sprovoditi na nacionalnom javnom servisu, posebno ne od našeg novca i posebno ne na Dan pobjede nad svim Thompsonovim uzorima i neskrivenim idolima“, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

Reagovala je Socijalistička narodna partija, navodeći da menadžment RTCG treba da podnese ostavke, a ne, kako su kazali, da se krije iza navodne greške, "pri tome ističući da u pomenutoj pjesmi nema nikakvih spornih elemenata".

"Da je bilo koji drugi dan izabran da ovo bude urađeno, to bi bilo skandalozno, a kamoli danas kada se sjećamo žrtve naših đedova i očeva palih za slobodu koju zahvaljujući njima uživamo. Iako je uprava RTCG saopštila da se radi o grešci, to opravdanje ne možemo prihvatiti jer je današnji incident u potpunom skladu sa njihovim višegodišnjim sramnim postupanjem, koje je sračunato da omalovažava, ponižava i nipodaštava narod Crne Gore. Takozvani javni servis plaćaju svi građani naše zemlje i ne možemo dozvoliti da ovakva provokacija prođe nekažnjeno. Da li je primjereno da za 12 miliona eura koje prihoduje iz budžeta RTCG servira građanima ovakvu uvredu?", navode iz SNP-a.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније