Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 05. 2020. 17:11 >> 19:21

VARHELJI

CG da potpiše sporazum o ekstradiciji sa SAD

U okviru usklađivanja sa pravnom tekovinom EU, Crna Gora treba da potpiše sporazum o ekstradiciji sa SAD, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Poslanica Evropskog parlamenta iz stranke francuske ekstremne desnice, Dominik Bild, pitala je Varheljija da li će komisija tražiti od Crne Gore potpisivanje sporazuma ekstradiciji sa SAD i optimalnu saradnju sa američkim vlastima, budući da u Crnoj Gori, kako je navela, boravi osoba koja je osumnjičena za umiješanost u brojna ubistva u Kaliforniji i Las Vegasu, kao i u likvidaciju advokata Džefrija Tidusa.

Varhelji je odgovorio da, prema informacijama koje su Komisiji dostavile nacionalne vlasti, Crna Gora nije dobila međunarodni nalog za hapšenje u vezi sa slučajem Džefrija Tidusa.

"U okviru pregovora sa EU, Crna Gora mora da usaglasi svoju pravnu tekovinu sa EU u sudskoj saradnji u krivičnim stvarima, uključujući i sa odlukom Savjeta koja se tiče potpisivanja sporazuma između EU i SAD o ekstradiciji i uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima", kazao je Varhelji.

On objašnjava da Crna Gora trenutno nema bilateralni sporazum o ekstradiciji sa SAD, ali da je "bilateralne pregovore sa SAD o zaključenju ugovora o ekstradiciji Crna Gora pokrenula 2019. godine".

EK prati šemu ekonomskog državljanstva

Bilde je zanimalo i na koji način će Komisija obezbijediti da crnogorski sistem ekonomskog državljanstva neće omogućiti ljudima da pobjegnu od pravde u zemlje koje nijesu članice EU.

Komesar Varhelji je odgovorio da Komisija zahtijeva da treće zemlje koje uživaju bezvizni status sprovode bezbjednosne i pozadinske provjere (background checks) svih aplikanata za šeme državljanstva po najvišim mogućim standardima.

Komisija pažljivo posmatra crnogorsku šemu ekonomskog državljanstva, pokrenutu 2019. u kontekstu ispunjenja kriterijuma o viznoj liberalizaciji kao i obaveza tokom pristupnog procesa EU, naglašava Varhelji, napominjući da na osnovu informacija koje su nacionalne vlasti dostavile Komisiji, do sada donijeta jedna pozitivna odluka, ali da državljanstvo po tom osnovu još nije dodijeljeno.

"Komisija će nastaviti da nadgleda i ukoliko je porebno i reagovaće, ukoliko bude potrebe u trećem izvještaju Mehanizma suspenzije viza i izvještaju o napretku za 2020. godinu", zaključio je komesar Varhelji.

Na osnovu pisanja Američkog Press – Telegrama od 2. Februara 2020, osoba, osumnjičena za umiješanost u brojna ubistva u Kaliforniji i Las Vegasu (gdje je javno identifikovana kao osumnjičena 20. maja 2008), kao i u likvidaciju advokata Džefrija Tidusa, koji je dobio spor za prevaru protiv njega koji je rezultirao kaznom od 2,5 miliona dolara, živi u Crnoj Gori od 2017, zemlji koja je članica Interpola, ali nema ekstradicioni ugovor sa SAD-om.

Osumnjičeni je, kako se navodi, uključen u brojne investicije u Crnoj Gori i osnovao je preduzeće sa kapitalom od 2,4 miliona dolara, i kupio vilu od 2 miliona dolara 2017. On tvrdi da je nevin i negira povezanost između preseljenja u Crnu Goru i ubistava.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније