Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina/Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

12. 05. 2020. 12:46 >> 16:45
3

SIJARTO

U interesu Mađarske pridruživanje zemalja Z. Balkana EU

U interesu Mađarske je da se zemlje Zapadnog Balkana pridruže Evropskoj uniji (EU), kazao je mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Sijarto, navodeći da je vrijeme da Crna Gora otvori posljednje pregovaračko poglavlje.

Sijarto je, na konferenciji za novinare povodom pomoći Mađarske Vladi Crne Gore, rekao da poslije pandemije koronavirusa ništa neće biti isto i da je zbog toga važno da EU vodi računa o nastavku procesa proširenja, jer to osnažava cijelu Uniju i Evropu.

On je poručio da je u interesu Mađarske da se zemlje Zapadnog Balkana pridruže EU.

"Imamo značajne trgovinske partnere u ovoj regiji i mađarski investitori zainteresovani su za zemlje Zapadnog Balkana. Smatramo da je vrijeme da Crna Gora otvori posljednje poglavlje", naveo je Sijarto.

Mađarska je, kako je poručio, spremna da pruži svu moguću podršku i stavlja poseban naglasak na ubrzavanje pregovora sa zemljama kandidatima iz Zapadnog Balkana.

"Cijenimo što je Crna Gora u teškim situacijama pokazala sposobnost da se suoči i sa najtežim okolnostima", dodao je Sijarto.

Sijarto je kazao da za sada nema informaciju o tome kada bi EU mogla da otvori granice.

"Treba da razmotrimo koji će biti uticaji otvaranja granica na broj oboljelih i na osnovu tih podataka ćemo odlučiti koja će zemlja i na koji način otvoriti granice", rekao je Sijarto.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da je donacija Mađarske, u vidu medicinske pomoći i opreme od 50 hiljada hiruških maski i 2,5 hiljada zaštitnih odijela, gest solidarnosti i humanosti i da će doprinijeti da se Crna Gora suprotstavi globalnom izazovu.

Kako je rekao, Crna Gora je pored humanitarne pomoći, Mađarskoj zahvalna i na snažnoj političkoj i ekspertskoj pomoći.

"Razmijenili smo mišljenja o značaju finansijske podrške EU Zapadnom Balkanu. Konstatovali smo da je na nedavnom samitu EU - Zapadni Balkan još jednom potvrđena evropska budućnost regiona", naveo je Darmanović.

Darmanović: Strani ambasadori da se ne miješaju u to ko će za šta odgovarati

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da je ambasador Srbije Vladimir Božović pozvan na razgovor jer strani ambasadori ne mogu da se miješaju u to ko će za šta da odgovara.

Darmanović je ovo kazao na zajedničkoj konferenciji za medije sa mađarskim šefom diplomatije Peterom Sijartom.

Božović je pozvan na razgovor u MVP jer je komentarisao reemitovanje spota hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona tražeći odgovornost za emitovanje muzičara koji promoviše ustaštvo.

Sijarto je kazao da za sada nema infotmaciju o tome kada bi EU mogla otvoriti granice.

"Konkretan odgovor na to pitanje ne mogu da kažem, ali jedna stvar je sigurna da prevoz robe teče neometano i treba da se obezbijedi ljudima da prelaze granicu ako su tamo zaposleni. Ali kada će se otvorit granice to ne znam", rekao je Sijarto.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније