Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M. ]

12. 05. 2020. 14:36   >>  14:39 1

SIJARTO SA ĐUKANOVIĆEM

Podrška nastavku pregovaračkog procesa

Mađarska ostaje privržena evropskoj budućnosti Crne Gore i dalje će snažno podržavati nastavak pregovaračkog procesa, uključujući i zatvaranje šest poglavlja koja su tehnički već sada spremna, saopštio je mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Sijarto.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović primio je Sijarta i zahvalio Mađarskoj na pažnji prema Crnoj Gori i u okolnostima pandemije i na donaciji medicinske zaštitne opreme koju je danas uručio mađarski šef diplomatije.

"Ukazao je na posljednje pokazatelje o stanju epidemije na nacionalnom nivou, uz ocjenu da situacija ulazi u mirniju fazu, kao i da su državne institucije potvrdile visok nivo funkcionalnosti, efikasnosti i posvećenosti", saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Navodi se da je Đukanović kazao da je pred Crnom Gorom faza ekonomskog oporavka, tokom koje će napori biti usmjereni na što je moguće veće smanjenje očekivanih gubitaka u uslovima poremećaja na globalnom planu koji naročito pogađaju ekonomije usmjerene na turizam i usluge, kao što je crnogorska.

Đukanović je, kako se navodi, izrazio saučešće povodom više od 400 žrtava novog korona virusa u Mađarskoj i saosjećanja s članovima njihovih porodica i prijateljskim mađarskim narodom.

"Sijarto je iskazao zadovoljstvo mogućnošću da dođe u Crnu Goru, prijateljsku zemlju, i uruči opredijeljenu pomoć mađarske Vlade. Čestitao je na rezultatima ostvarenim u borbi protiv pandemije, što potvrđuje mali broj zaraženih i sačuvano zdravlje crnogorskih građana, i uputio najbolje želje za uspjeh u oporavku ekonomije", kaže se u saopštenju.

U kontekstu evropskih integracija, predsjednik Đukanović je zahvalio Mađarskoj na kontinuiranom potenciranju važnosti integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU).

Navodi se da je zahvalio na već opredijeljenoj podršci Crnoj Gori za otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja u cilju dinamiziranja pregovaračkog procesa.

"Sijarto je potvrdio da Mađarska ostaje privržena evropskoj budućnosti Crne Gore, i da će i dalje snažno podržavati nastavak pregovaračkog procesa, uključujući i zatvaranje šest poglavlja koja su tehnički već sada spremna", ističe se u saopšteju.

Dodaje se da je naglasio važnost strateškog pristupa EU prema regionu Zapadnog Balkana.

"Na bilateralnom planu, potvrđen je visok nivo međudržavnih odnosa i saradnje, i prepoznat prostor za njeno dalje širenje, naročito na planu ekonomije i jačanja prisustva mađarskih investicija, na temeljima dosadašnjih veoma dobrih iskustava", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, Sijarto je prenio pozdrave premijera Viktora Orbana, kao i poziv Budimpešte Đukanoviću da na jesen zvanično posjeti Mađarsku, što je prihvaćeno.

"To će biti prilika da se na najvišem nivou razmijene mišljenja o aktuelnim procesima u regionu i pitanjima od šireg međunarodnog značaja, i detaljnije sagledaju potencijali za snaženje ekonomskih odnosa i kroz porast mađarskih investicija u crnogorsku privredu", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније