Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M. ]

14. 05. 2020. 12:20   >>  19:40 12

BRAJOVIĆ U SKUPŠTINI

"Sada je zdravlje najveća svetinja"

U Skupštini Crne Gore je i danas bilo napeto. Tokom razmatranja aktuelne situacije, iz vladajuće koalici je saopšteno da političari treba da pozovu građane da ne ugrožavaju zdravlje uz podsjećanje da su javna okupljanja zabranjena mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela. Iz opozicije je osuđen napad policije na građane i upućen poziv da se vladika Joanikije pusti iz zatvora. Lider DF-a Andrija Mandic saopštio je, ukoliko se to ne desi, neće održati obećanje dato Amfilohiju i pozvao DPS da obuče uniformu.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović obratio se građanima, poručujući im da ne dozvole obmane.

"Ne dozvolite da vas iko obmanjuje, niti da iko zloupotrebljava vaša vjerska osjećanja. Najveća svetinja je država Crna Gora ali je najveća svetinja zdravlje svih nas. Ne dozvolite da bilo ko to ugrozi. Oni koji šalju zapaljive poruke čine zlo i sebi i društvu," naveo je Brajović.

Goran Danilović kazao je da instutucije selektivno primjenjuju pravdu. "Ne možemo da podnesemo licemjerje", rekao je Danilović.

"Nije mi jasno da je Ivica Stanković dopustio da se ovako neko poigra sa tužilaštvom", rekao je Danilović.

"Nemojte da se iživljavate nad sveštenim licima", dodao je Danilović.

Lider Demosa Miodrag Lekić kaže da je juče bilo dramatično, dodajući da će možda biti i večeras.

"Moramo biti svjesni značaja skupštine, i treba da zaključimo tonom smanjivanja tenzija. Toga nema jer se većina u Parlamentu drži stranačkih instrukcija," naveo je on.

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević rekao je da je Skupština mjesto gdje bi trebalo da se artikulišu opšti i zajednički interesi u Crnoj Gori.

"Nažalost, Crna Gora je u situaciju da su stvari izmakle kontroli i da određeni centri moći teško zloupotrebljavaju ljudska prava i zloupotrebljavaju silu. To nije dobro ni za koga", poručio je Medojević.

On je upitao šta je trebalo policiji u Pljevljima i Nikšiću da „tuče narod“, navodeći da je član Pokreta za promjene Ognjen Mijatović brutalno pretučen bez povoda.

Prema riječima Medojevića, postoje dva puta iz aktuelne situacije.

„Postoji put oružanih sukoba i put političkih promjena. Nema trećeg puta“, poručio je Medojević i dodao da je pravoslavni narod Crne Gore spreman da brani svoje korijene.

DPS opoziciji: Ne stavljajte partijske ispred interesa građana

Potpredsjednik Skupštine i poslanik Demokratske partije socijalista Branimir Gvozdenović kazao je da DF ne dozvoljava da se u Skupštini razgovara na ozbiljan način.

„Vi ste ovdje zajedno sa nama mjese razgovarali kako da organizujemo posao, kako da razmjenjujemo informacije, kako da poštujemo mjere NKT, kako da zaštitimo vaše porodice. Država je zaštitila sve građane Crne Gore i stvorila mogućnost da idemo naprijed“, kazao je Gvozdenović.

On je ocijenio da je država uradila čudo, i da je zaštitila zdravlje svih građana.

Njegov partijski kolega Nikola Rakočević je istakao da je zdravlje najvažnije u ovom trenutku, i da su javna okupljanja zabranjena mjerama NKT-a.

„Pozovite vaše pristalice i građane da ne ugrožavaju zdravlje svoje i svojih sugrađana, da ne ugrožavaju ekonomski sistem“, kazao je Rakočević obraćajući se poslanicima DF-a.

On je ocijenio da aktuelna okupljanja nemaju nikakve veze sa crkvom.

„Vrlo su nam poznate ove političke platforme, koji neodoljivo podsjećaju na devedesete“, dodao je Rakočević.

On je pozvao opoziciju da ne stavljaju lične i partijske interese ispred zdravlja građana.

„Biće prilike i za javna okupljanja i za vaš legitimni politički protest. Nemojte da zloupotrebljavate osjećaje građana“, istakao je Rakočević.

"Ako Joanikija pošaljete u Spuž, spremite se da i vi obučete uniforme"

Poslanik DF-a Andrija Mandić pozvao je Brajovića da sa funkcije koju obavlja pomogne da se problem u Crnoj Gori razriješi.

On je rekao da je DF imao obavezu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i mitropolitu da ne poziva građane na ulice, ali isto tako, kako je naveo, ima razumijevanja za građane.

On je istakao da je od stranačkog kolege dobio informaciju da će episkop Joanikije biti prebačen u Istražni zatvor u Spužu. Mandić je optužio predstavnike vladajuće koalicije da pokušavaju da, kako je rekao, izazovu građanske sukobe u Crnoj Gori.

"Da znate, ovdje na ovom prostoru, to je granica preko koje neće preći pravoslavni narod Crne Gore. Vidjeli ste sinoć šta je bilo bez ičijeg poziva, a biće vjerovatno i noćas. Ako vladiku Joanikija pošaljete u Spuž, spremite se da i vi obučete uniforme i zastupate to što mislite da je ispravno", kazao je Mandić poslanicima vladajuće koalicije.

Lekić tražio da se pozove Marković

Podsjetimo, predsjednik Skupštine Ivan Brajović prethodno je sazvao je sjednicu Kolegijuma za 13 sati, na inicijativu poslanika Posebnog kluba Gorana Danilovića. Poslanik Miodrag Lekić iz Demosa tražio je od Skupštine da pozove premijera Duška Markovića da obrazloži, kako je rekao, situaciju u državi. 

Lekić je na početku današnjeg zasijedanja saopštio da je Crna Gora u vanrednoj situaciji.

"Borim se za konstituisanje Crne Gore kao pravne zemlje. One scene privođenja ljudi i osoba u mantijama u maricu su nevjerovatne. Ja bih jednako reagovao da su u pitanju sveštena lica drugih konfesija," rekao je on.

"Moj prijedlog je da zovete predsjednika Vlade. Ovakvo stanje je obavezno da se obrazloži," smatra Lekić.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je rekao da cijeni nastojanje Lekića, ali i istakao da je Crna Gora konstituisana i demokratska država.

"Nastavićemo sa dnevnim redom. Molim da se svi politički organi ponašaju odgovorno," istakao je Brajović.

Danilović je proceduralno tražio pauzu i da se održi Kolegijum u ime Posebnog kluba poslanika.

"Skupština nije vaša nego naša. Ne možemo zabijati glavu u pijesak, situacija je ozbiljna" naveo je Danilović.

Nikola Rakočević iz DPS-a je saopštio da nemaju ništa protiv održavanja Kolegijuma, ali da nijesu prisutni svi poslanici DPS.

"Ako se sjednica Kolegijuma bude održavala, zamolio bih da nastavimo normalan rad, pa da Kolegijum održimo kad se steknu uslovi za to," rekao je Rakočević.

 Prilog: Tatjana Debeljević

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније