Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

14. 05. 2020. 15:30 >> 15:57
5

ABAZOVIĆ

"Građani da sačuvaju mir i strpljenje"

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović saopštio je da Demokratska partija socvijalista (DPS) i Demokratski fornt (DF) svjesno guraju Crnu Goru u sukobe, poručivši da se država se ne gradi na mržnji.

"U trenutku dok se zemlja i dalje bori sa globalnom zdravstvenom krizom, ekonomija je pred kolapsom, a turizam pred najvećim izazovom od kada se računa kao privredna grana, samo u državi u kojoj vladaju ratni profiteri i čija je vlast došla sa ulice, može se voditi ovakva neodgovorna, nepromišljena i vanustavna politika. Samo retrogradna, nacionalistička i profesionalna opozicija koja ne želi nikada da bude vlast, može poslužiti toj istoj korumpiranoj eliti da žrtvuje sve, pa i krv svojih građana radi jačanja sopstvenog političkog rejtinga. Pa se čudimo što smo umjesto demokratske zemlje 21. vijeka u očima međunarodne javnosti postali država meke diktature”, istakao je Abazović, reagujući povodom dešavanja u prethodnim danima.

On je ustvrdio da su se brzo istopili pozivi vlasti na solidarnost i zajedništvo, te poruke da ćemo pobijediti zajedno a da je sve što su građani dobro uradiili u prethodnom periodu, vlast polako ali sigurno anulirala sa posljednjim dešavanjima.

"Crna Gora je jedina zemlja na svijetu u kojoj neko poput Ivice Stankovića može da rukovodi državnim tužilaštvom. Kako je moguće objasniti da su korumpiranog Miga Stijepovića, sinonima političke korupcije, sedam dana molili da dođe da da izjavu, a da su sveštena lica uhapsili odmah tokom noći. Pritom, da budem jasan, uvijek apsolutno podržavam primjenu zakona, bez izuzetka", kazao je Abazović.

On je u lično i u ime partije, najoštrije je danas osudio nasilje na ulicama crnogorskih gradova nastalo nakon hapšenja vladike Joanikija i nekoliko drugih crkvenih velikodostojnika.

"Ponašanje nekredibilne policije i diskreditovanog tužilaštva zaslužuje svaki prezir, ali da odgovornost dijeli i grupa građana koja se odlučila za okupljanje bez poštovanja mjera uprkos apelima Episkopskog savjeta da se građani ne okupljaju bez poštovanja preporuka NKT-a. Po ko zna koji put ispostavilo se da je selektivna pravda gora do nepravde. Dvostruki aršini ruše svaki poziv na principijelnost i za posljedicu imaju scene od prošle noći. Prosto je nevjerovatno da sve ono što smo upornošću i disciplinom radili u periodu od početka pandemije, sada tek tako bacamo pod noge i vraćamo matricu podjela i sukoba koje kao teg oko vrata nosimo od početka devedesetih godina", kazao je Abazović.

On je istakao da je NKT i do sada imao problema sa zakonskim osnovama svojih odluka, a da je njihov posljednji čin vezan za Nikšić sve samo ne mudar i profesionalan.

"Ispostavilo se još jednom da su oni nelegitmno tijelo koje upravlja Crnom Gorom, kao da u ovoj državi nije nikoga briga za Ustav. Njihove posljednje odluke nije donijela struka, nego bruka! Umjesto da se sve završi na tom jednom okupljanju u jednom gradu, sada imamo okupljanja na mnogim mjestima i pritom još i sukobe, povrede, prebijanja i građana i policije. Ne manjka nacionalističke retorike niti sijanja mržnje koja je najmanje potrebna društvu u ovom trenutku. Čestitam, maestralno, baš kako i dolikuje hibridnom režimu", kaže Abazović.

Poručuje da je DPS zemlju doveo na ivicu ponora, gurajući je u stalna zaduženja, rasprodavajući prirodna bogatstva i stvarajući državni brend od narko klanova koji su postali globalno poznati.

"DPS nije mogao izdržati više od dva mjeseca, a da ne pokrene temu svađalica. Taktika je jednostavna - umjesto o plati Verice Maraš i pohari državnog budžeta - hapsimo sveštenike, na spoljni dug posipamo suzavac, a ako ni to ne uspije, prolićemo malo krvi, taman toliko da se pokrije izborna krađa u najavi i omogući još jedan mandat. Državnički i evropski!", ukazuje Abazović.

Dalje dodaje i da je “za tango je potrebno dvoje”.

"Sve ovo ne bi bilo moguće u ovoj mjeri bez parlamentarnih saveznika i da DPS u pomoć nije pozvao svoje “ratne drugove” iz DF-a”. Zajedno su do sada dobili mnoge bitke preko leđa građana Crne Gore, pa se ne treba čuditi što je i uprkos konstantnim apelima crkve da nju ne miješaju u svoju igranku, DF ipak odlučio da odigra svoju igru u čemu su mu pomogle još neke partije. Kada svemu tome dodamo i izjave zvaničnika susjednih država, koji dolivaju ulje na vatru, mozaik je kompletan i prljavi ples može da počne. Dobrodošli u region hibridnih režima koji igraju ping-pong sa emocijama građana!", ističe Abazović.

Predsjednik pokrta URA apelovao na građane Crne Gore da sačuvaju mir i strpljenje.

"Nadležni moraju ovu krizu riješiti ovu na jednostavan način puštanjem na slobodu sveštenih lica. Vratitmo se zajedno pomirljivoj retorici i pozivima na solidarsnost. Pred Crnom Gorom je mnogo izazovna godina. Brojni građani su izgubili posao, veliki broj njih neće moći da ga pronađe, a nekima se spremaju otkazi. Ovakava korumpirana družina koja trenutno upravlja državom, ne zaslužuje da vodi najljepšu zemlju na svijetu. Ali se ona neće promijeniti ukoliko naša borba bude vođena njihovim oružjem i metodama. Moramo biti mudri i staloženi i ne smijemo dovesti sebe i svoje porodice u bezizlazne situacije. Ako dignemo ruku jedni na druge, budite sigurni da pobjednika u Crnoj Gori biti neće", ističe Abazović.

Na kraju Abazović ističe “da se pravda ne postiže silom i da se država ne gradi na mržnji”.

"Oslobodimo se duhova prošlosti, pobijedimo kriminal i fašizam u našem društvu, otvorimo vrata pravdi i gradimo državu na poštenim osnovama uz maksimalno poštovanje zakona. Okupimo se oko ideje pravednog i pristojnog društva, oličenog u građanskoj državi jednakih prava i obaveza. Tom cilju treba da stremimo zajedno", zaključuje se u saopštenju lidera URE.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније