Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 05. 2020. 14:20 >> 14:21

VARHELJI

"Pandemija potvrdila da možemo zajedno da djelujemo"

Pandemija koronavirusa jasno je potvrdila da možemo zajedno da djelujemo, da nađemo zajednička rješenja i da se oslonimo jedni na druge. To znači da možemo i da se oporavimo zajedno i da izađemo iz ove krize jači, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Govoreći na vanrednom sastanku Centralnoevropske inicjative (CEI), koji se održava tokom crnogorskog predsjedavanja, komesar Varhelji je kazao i da kriza nije umanjila napore niti ambicije prema regionu Zapadnog Balkana koji je “u srcu Evrope”.

"Kriza je učinila je da Komsija i ja lično radimo još više. Zadovoljstvo mi je da kažem da ni zemlje regiona nisu popustile, već su se čvrsto držale svojih EU obaveza", kazao je Varhelji.

On ističe i da su rezultati vidljivi, podsjećajuči da je EU u martu odlučila da otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, kao i da su lideri podržali novu metodologiju za pregovore o pristupanju. Naglašava i da je prije manje od deset dana održan uspješan Samit EU – Zapadni Balkan, na kojem je najavljen veliki ekonomski investicioni plan čitav region.

"Istovremeno smo ojačali saradnju i podršku u borbi sa panedmijom Kovid19 u pravom duhu solidarnosti. Ne samo što je Komisija u saradnji sa međunarodnim finansijskim institcijama pripremila značajni finansijski paket od 3,3 milijarde eura kako bi podržala neposredne potrebe i napore za oporavak, već smo uključili region u brojne incijative koje su rezervisane za EU članice", istako je komesar Varhelji.

On ističe da se njihov posao tu ne završava.

"Prošle sedmice su lideri podržali našu namjeru da predstavimo investicioni i ekonomski plan za Zapadni Balkan na jesen. Naš cilj će biti da podržimo ekonomski oporavak koji će istovremeno priibližiti region EU. Prioriteti plana su povezanost, naročito u oblasti transporta i enenrgije, zelena tranzicija i digitalna transformacija. Fokusiraćemo se na ekonomiju koja radi za građane : pririteti će biti stvaranje rasta, i radnih mjesta, zajedno sa podrškom obrazovanju, jačanju sistema zdravstva i socijalne zaštite, kao i istraživanja i inovacija", kaže Varhelji.

Plan će, kako ocjenjuje, snažno izgraditi regionalnu saradnju, kao ključni element partnerstva u vremenu krize koji mora da se nastavi, zajedno sa dobrosusjedskim odnosima. Ističe i da isto važi za reforme i da EU mora da vidi njihovu primjenu, naročito kada je riječ o vladavini prava i borbi protiv korupcije, funkcionisanju demokratskih institucija i javne uprave.

"Uz opipljive i održve rezultate u ovoj oblasti, moćićemo da brže napredujemo u prustupnim pregovorima, sto je jedan od glavnih ciljeva naše revidirane metodologije, uz vraćanje povjerenja, jače političko vođstvo i predvidljivost", poručuje Varheji.

Komesar se nada i da će ova kriza biti iskorišćena kao prilika izvan granica.

"Prvi znakovi su svakako obečavajući i moramo da izgradimo momentum, kombinujući oporavak, reformske napore, kao i odgovarajuću podršku i saradnju", ističe Varhelji.

Teme vanrednog sastanka šefova vlada Centraloevropske inicijative su koordinirani napori kako bi se zaustavila kriza, podrška građanima, kao i predstavljanje mjera kako bi se osnažila ekonomija i povezanost.

Ivan Mijanović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније