Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: R.B. ]

16. 05. 2020. 14:41 >> 22:22
4

POZDRAVILI ODLUKU CG

Brisel: Cilj ostaje pristupanje

Zvanični Brisel pozdravio je odluku Crne Gore da prihvati principe nove revidirane metodologije. Poručuju da svrha nove metodologije nije da se radikalno redizajnira proširenje EU, već da se ojača proces. „Mi ne mijenjamo ciljeve. Cilj ostaje pristupanje“, navode u Evropskoj komisiji. Naglašavaju i da će napredak u poglavljima 23 i 24 dobiti još važnije mjesto i odrediti tempo pregovora.

Evropska komisija dobila je pismo od crnogorskih vlasti i pozdravlja prihvatanje principa nove revidirane metodologije, koju smatra kompatibilnim sa postojećim preogovaračkim okvirom, saopšteno je TVCG iz sjedišta Evropske komisije u Briselu.

U Komisiji ističu da revidirana metodologija proširenja ima za cilj da pregovore o pristupanju učini vjerodostojnijim, predvidljivijim, dinamičnijim i vođenim jačim političkim usmjeravanjem.

„Svrha nije da se radikalno redizajnira proširenje EU, već da se ojača proces. Mi ne mijenjamo ciljeve. Cilj ostaje pristupanje“, jasno poručuju iz Evropske komisije.

Portparolka Ana Pisonero Henandez navodi i da je Komisija nastojala da poboljša mehanizme kako bi podstakla reforme, posebno u oblastima koje su ključne za približavanje EU (vladavina prava i ekonomija).

„Ove reforme moraju da imaju stvarni uticaj na terenu - jačanje prosperiteta, stvaranje radnih mjesta, poboljšanje kvaliteta života i osjećaja slobode za ljude u zemljama u regionu. To će se dogoditi samo ako se tempo reformi ne samo održi, nego ubrza“, ističe Pisonerova u saopštenju.

Bez promjena u načinu vođenja pregovora, bolje iskorisititi odredbe i principe

Dok će revidirana metodologija biti formalizovana u pregovaračkim okvirima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, takođe se predviđa da predložene izmjene mogu biti primijenjene u postojećim pregovaračkim okvirima sa Crnom Gorom i Srbijom uz saglasnost zemalja. Usvajanje ovih promjena ne bi zahtijevalo promjenu postojećih pregovaračkih okvira za Srbiju i Crnu Goru.

„Za predloge koji direktno utiču na način na koji se vode pregovori (poput grupisanja poglavlja, mape puta o demokratskim institucijama i reformi javne uprave), te odredbe se a priori ne bi primjenjivale. Naravno, ako Crna Gora izrazi snažno interesovanje za primjenu tih odredbi, zajednički bi bili dogovoreni dalji koraci“, poručuju u Briselu.

Dodaju da što se tiče mnogih predloga, koji se odnose na način na koji se najbolje mogu iskoristiti odredbe i principi koji su već dio metodologije proširenja, oni bi, naravno, bili validni i za Crnu Goru, i mogu doprinijeti tome da proces postane dinamičniji, predvidljiviji i vjerodostojniji takođe za samu Crnu Goru (poboljšane smjernice u paketu o proširenju, podsticaji, integracija u politike EU, finansijska pomoć koja se odnosi na učinak prema predlogu IPA III, redovno izveštavanje o ukupnom bilansu u pregovorima itd.).

Naglašavaju da nova metodologija stavlja jači fokus na temeljne reforme, ključne za uspjeh na putu ka EU.

„Ti temelji će dobiti još važnije mjesto. U tom kontekstu, pregovori o fundamentalnim principima, tj. Poglavljima 23 i 24, biće otvoreni prvi i poslednji zatvoreni, a napredak u njima odrediće ukupni tempo pregovora“, zaključuju u Evropskoj komisiji.

Ivan Mijanović, TVCG 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније