Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

17. 05. 2020. 15:54   >>  20:55 14

ŠĆEKIĆ

Zapaljivi tonovi iz Srbije dio predizborne kampanje

Zapaljivi tonovi iz Srbije nijesu dobri i ne treba im davati značaja, jer su dio predizborne kampanje, ocjenjuje novinar Jakša Šćekić. Smatra da su Ivica Dačić i Aleksandar Vulin tu kako bi davali ad hoc izjave u ime srpskih vlasti. Najnovija izjava Dačica o navodnom bratoubilačkom ratu u Crnoj Gori ne treba da čudi, jer je, kako kaže, rečena kako bi se pridobili glasači desnice.

"Po prvi put sada mi dolazimo u jednu situaciju da maltene počinje taj bratoubilački rat izmedju Srba i Crnogoraca, bez obzira ko se kako zove", kazao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

To je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio juče, uz napomenu da, kako je kazao, do sada nije zabilježeno da se u nekoj zemlji hapsi vladika Srpke pravoslavne crkve. Na dešavanja u Crnoj Gori reagovao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori, sastao putem video linka.

"Ja sam rekao da ćemo biti uz Srpski narod i srpsku crkvu. Srbija poštuje Crnu Goru kao drzavu, ali ne moze da zanemi pred onim sto se njenom narodu desava", kazao je Vučić.

Srbija ne može ni da se miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, poručuje novinar Jakša Šćekić.

"Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je u delikatnoj situaciji zato što ako ne uradi ništa optužiće ga da prodaje Srbe u Crnoj Gori, ako što ga optužuju da će prodati Srbe na Kosovu i Metohiji. Ako opet reaguje pretjerano ti isti će ga optužiti da se miješa u suverene stvari suverene i nezavisne države, odnosno Crne Gore", kazao je Šćekić.

Zato je, kako smatra Šćekić, Vučić zapaljivu retoriku prepustio drugima.

"On ima dva ministra za ad hoc izjave, za izjave za jednokratnu upotrebu. To su najčeše Aleksandar Vulin i Ivica Dačić. Vidjeli ste, kako se meni čini da makedonci su odlučili da uopšte ne raguju na izjave Aleksandra Vulina, jednostavno su ga iznorisali, a crnogorska vlada je reagovala na izjave Ivice Dačića i time mu dala na značaju", dodao je Šćekić.

Ivica Dačić u posljednje vrijeme vrtoglavo gubi povjerenje srpske javnosti, smatra Šćekić, koji poručuje da ga ne čude neke njegove izjave, s obzirom na to da je Srbija u predizbornoj kampanji, i da tamošnji političari daju sve od sebe da pridobiju glasače desnice. Tvrdi i da će sličkih varnica ka Crnoj Gori biti još.

"Nije uopšte dobro što se ovako nešto dešava između Srbije i Crne Gore, i nije dobro što se dešava pre turističke sezone. Gradjanima Srbije će izgleda biti jako komplikovano i skupo da stignu do Grčke, tako da će im crnogorsko primorje biti jedna od glavnih opcija, ali tu uviek postoji mogućnost da dodje do incidenta", kazao je Šćekić.

Ne treba zaboraviti ni to, napominje Šćekić, da je stanje u Crnoj Gori, u odnosu na Srbiju mnogo drugačije.

"U Srbiji ljudi u crnom, odnosno u mantiji imaju mnogo bolji pravni status, jer su jednostavno van njega. To se najbolje vidjelo za vrijeme pandemije, za vrijeme Uskrsa, kad je bio karantin, ipak su ljud išli na pričešće, i država ništa nije uradilla. I to je ta osnovna razlika izmedju Srbije i Crne Gore kada je riječ o položaju sveštenstva", kazao je Šćekić.

A Crna Gora i Srbija su, kako zaključuje, dvije nezavisne i suverene države, koje imaju neotudjivo pravo da uređuju svoja unutrašnja pitanja.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније