Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

22. 05. 2020. 13:43 >> 13:42
13

CG DA BUDE DRŽAVA SVIH

Krivokapić: Potreban novi demokratski iskorak

Crnoj Gori je potreban novi veliki demokratski iskorak državotvorne politike i okupljanje kompletnog reformskog potencijala koji će omogućiti da opstaje i razvija se vjerujući u pravdu kao osnovnu vrlinu, rekao je počasni predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić.

SDP, kako je poručio, vjeruje i svim svojim bićem boriće se za takvu Crnu Goru – državu svih.

“Ako Crnoj Gori uzmete dušu građanske države, sekularnog ustrojstva i oduzmete joj tu vertikalu antifašizma, a to su sve fundamenti evropske države u 21. vijeku – što je to nego nestanak Crne Gore”, naveo je Krivokapić u intervjuu agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, da je država išla ka demokratiji, kao najboljoj odbrani Crne Gore i da je na vrijeme objašnjeno Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) da ne može da bude iznad zakona stvari bi danas bile značajno drugačije.

Kako je kazao Krivokapić, mala zemlja kao što je Crna Gora, u vrlo specifičnom okruženju, više je od nekih drugih predisponirana da bude suočena sa takvim egzistencijalnim izazovima.

“To je nešto na što ne možemo uticati. Ali ono što može odgovorna elita i vlast je da čini sve što je u njenoj moći da upravo načinom vladanja obesmisli i do kraja marginalizuje sve te opasnosti i tradicionalnu žilavost jedne nazadne ideološke paradigme”, rekao je Krivokapić.

Kako je naveo, potpuno je druga stvar kada vrijednosni sistem moderne evropske Crne Gore služi uglavnom kao paravan za kamuflažu raznih nepravdi, pohara i rasprodaja.

Takav način vladanja, kako je dodao Krivokapić, jača neprijatelje državnosti, a tupi snagu najboljeg dijela Crne Gore.

“Više puta sam govorio o toj istorijskoj analogiji sa Crnom Gorom Kralja Nikole koja je okončala sramnom Podgoričkom skupštinom”, naveo je Krivokapić.

On je poručio da je zbog toga Crnoj Gori nasušno potreban novi veliki demokratski iskorak državotvorne politike.

“Iskorak koji će omogućiti da vjera u Crnu Goru bude opet i puna vjera u njenu pravdu, da Crna Gora bude država koja opstaje i razvija se vjerujući u pravdu kao osnovnu vrlinu”, rekao je Krivokapić.

Nekoliko puta morali iznova da prisegnemo za slobodom

Kako je dodao, drugi zreliji i svjesniji narodi morali su samo jednom da osvoje svoju nezavisnost, a mi smo nekoliko puta u našoj istoriji morali iznova da prisegnemo za svojom slobodom.

“To će reći da dugo trajemo, ali i da nijesmo uvijek bili dovoljno pametni da tu slobodu odbranimo i dovoljno mudri da tom slobodom gazdujemo. I ja želim prije svega da istaknem odgovornost nas koji smo tu državu stvarali i vodili”, naveo je Krivokapić.

Ta odgovornost, kako je kazao, nesumnjivo postoji ako i danas, 14 godina nakon referenduma, na sceni realno postoji, više nego ikad u ovom periodu, reinkarnacija političke ideje koja suštinski znači nestanak Crne Gore.

On je naglasio da je Crnoj Gori potreban novi demokratski iskorak, državotvorna energija i okupljanje kompletnog reformskog potencijala.

Upitan da li smatra da na rezultate narednih izbora mogu da utiču litije i posljednja dešavanja, Krivokapić je naveo da su litije u suštini politička platforma velikodržavne ideologije devedesetih.

On je kazao da uvijek treba podsjetiti da veliki broj ljudi prisustvuje iz potpuno drugih pobuda, ili čisto vjerskih, ili kao odgovor na trenutno stanje i nepravdu koja se može vidjeti na svakom koraku.

„Kao i u gašenju Crne Gore neki su tamo što je nepravda tolika da zbog "Ilije mrze i Svetog Iliju", kako se zbori u Crnoj Gori“, naveo je Krivokapić.

On je kazao da se SPC u Crnoj Gori ponaša kao prema tuđoj državi, otkad je u tu državu došla prije jednog vijeka na nestanku Crne Gore.

„Moglo im je biti, što se kaže u Crnoj Gori. I ne znam zbog čega se sada čude u Demokratskoj partiji socijalista (DPS), jer su se do skora klanjali pred njihovom rukom, ili gradili stanove zajedno“, rekao je Krivokapić.

Kako je kazao, to je bio usko partijski interes na štetu egzistencijalnih interesa građanske Crne Gore.

„Gajena je SPC od zajedničkog ubijanja Jugoslavije pa sve do nedavno, dok nije ugrožena vlast DPS-a. Mitropolit Amfilohije samo kad je u nemoći krije svoj politički program i ideologiju kleronacionalizma, koja je vojno poražena devedesetih, ali kojoj je dozvoljeno da preživi bez odgovornosti propagatora mržnje i zločina“, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, ona danas kroz zloupotrebu vjere pretenduje da bude i politička alternativa modernoj, evropskoj, sekularnoj državi, a tom konceptu se priklanja, na žalost, i veliki dio opozicije.

Na pitanje da li očekuje da će biti tenzija tokom predizborne kampanje i samog izbornog dana, sa obzirom na cjelokupnu situaciju, Krivokapić je odgovorio da njih priželjkuju i na njima temeljno rade oni koji nemaju što drugo da ponude građanima.

„Kada zarobite Ustavne institucije i urušite povjerenja koje je mukotrpno stvarano, kada ste nesposobni da rješavate političke izazove, onda imate stanje sukoba na političkoj sceni“, kazao je Krivokapić.

To, kako je dodao, dovodi do scena primitivizma, banalnosti, jednom rječju sveopšte provincijalizacije Crne Gore.

„Nastavi li se ovako, neće Crna Gora moći još dugo izdržati ni njene "pink Crnogorce", ni "beogradske Srbe", a zajedno povratnike u devedesete“, kazao je Krivokapić.

Dogovor oko izbora uslov političke stabilnosti

Upitan u kojoj mjeri je moguće sprovođenje fer i slobodnih izbora sa postojećim izbornim zakonodavstvom, Krivokapić je naveo da je dogovor oko izbora, sa što je moguće većim stepenom konsenzusa, uslov političke stabilnosti, bez koje nema ni društvene, niti ekonomske stabilnosti.

Takav epilog, kako je naglasio, nema alternativu.

On je kazao da je u mnogo težim vremenima postojao dogovor oko izbora, pa je SDP 2016. godine doveo i do prve Tehničke vlade u istoriji Crne Gore.

„Što smo 2020. godine došli u ovakvo stanje samo je potvrda demokratskog i institucionalnog nazadovanja koje je toliko da ga javno dijagnosticiraju naši saveznici od Vašingtona do Brisela“, naveo je Krivokapić.

Odgovarajući na pitanje kakav rezultat SDP-a očekuje na narednim parlamentarnim izborima, on je kazao da je jasno da od snage te partije presudno zavisi da li će Crna Gora napraviti nove iskorake, ili će tonuti u nazadovanje.

„Nemam dileme da građani tu ulogu i važnost SDP-a prepoznaju danas više nego ikad. To će se vidjeti i po nikad boljem našem rezultatu na izborima“, rekao je Krivokapić.

SDP uvijek bio ključni katalizator emancipatorskih političkih i društvenih procesa

On je naveo da SDP jedini u parlamentarnom životu traje tri decenije na konceptu nezavisne, građanske i evroatlanske Crne Gore.

„Trajanje SDP-a na pravoj strani istorije je i moralna kičma državotovorne ideje, iako mnogima nije prijatno da to čuju“, kazao je Krivokapić.

SDP je, kako je dodao, uvijek bio ključni katalizator emancipatorskih političkih i društvenih procesa, i u otklonu od pogubne politike Miloševića i u borbi za nezavisnost, građansku Crnu Goru, Evropsku uniju i NATO.

Na pitanje kako ocjenjuje atmosferu u crnogorskom parlamentu, koja je često na ivici incidenta, Krivokapić je odgovorio da je u ovom sazivu atmosfera samo refleksija degradacije, s jedne strane demokratskih procesa, kakva se vidi i u izvještaju Fridom hausa, a s druge strane povratka dijela opozicije u tvrdi nacionalizam.

„Od nekad najbolje ocijenjene institucije u svim međunarodnim izvještajima, danas je među najgore ocijenjenim, od mjesta političkog dijaloga i konsenzusa oko najkompleksijih pitanja, do toga da više ne možete dogovoriti elementarne, čak tehničke stvari“, naveo je Krivokapić.

On je poručio da se taj dobro uzmakli trend primitivizacije politike, koji se ogleda i u djelovanju parlamenta, mora hitno zaustaviti ako ne želimo da skroz potonemo kao politička zajednica.

„Skupština je nekad rješavala sporove i sprečavala sukobe, a sad je pretovorena u mjesto stvaranja sukoba“, zaključio je Krivokapić.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније