Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Pobjeda [ Objavio: O.Z. ]

22. 05. 2020. 14:20   >>  14:20

PICULA

"Sigurno da ni vlast ni SPC ne podržavaju eskalaciju tenzija"

Izvjestilac Evropskog parlamenta EP za Crnu Goru i Zapadni Balkan Tonino Picula pozvao je na konstruktivan dijalog i smiren pristup u pogledu napetosti između crnogorskih vlasti i Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji su uslijedili nakon što su vjernici te crkve nastavili da se okupljaju po crnogorskim gradovima uprkos mjerama zabrane izrečinih zbog pandemije COVID-19.

Ovakva situacija rezultirala je privođenjem, a poslije i puštanjem na slobodu episkopa budumljansko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika.

"Svi politički i društveni akteri moraju biti svjesni da njihovo djelovanje ujedno predstavlja i nivo odgovornosti prema građanima Crne Gore. Sigurno je da ne podržavaju obnovu i eskalaciju tenzija, nestabilnost i dalju polarizaciju društva", naglasio je Picula za Europen Western Balkans, prenosi Pobjeda.

On je dodao da je ovo posebno važno zbog nadolazećih ekonomskih problema koji će se, kako je kazao, osjetiti u turizmu i cijeloj crnogorskoj ekonomiji.

Picula je objasnio da je efikasna borba protiv koronavirusa ukazala na potrebu za većim razumijevanjem među građanima.

"Pandemija je ukazala i na potrebu da zajedno radimo na rješavanju problema koji ujedinjuju, a ne razdvajaju, tradicionalno podijeljeno crnogorsko društvo", ukazao je Picula.

Tenzije u Crnoj Gori su nastale nakon što je krajem decembra parlament usvojio Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojem se protivi Mitropolija crnogorsko-primorska i njene pristalice, zbog čega su širom države organizovane litije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније