Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 05. 2020. 11:37   >>  11:36 12

OTVARANJE GRANICA

Srpski zvaničnici reagovali na odluku Crne Gore

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i ministar Nenad Popović reagovali su na odluku Crne Gore da Srbija ne bude među prvim zemljama ka kojima će otvoriti svoje granice.

Mihajlović je ocijenila da je odluka Vlade Crne Gore u suprotnosti sa principima slobode kretanja na kojima se zasniva Evropska unija i da ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima u regionu, saopštio je njen kabinet.

"Crna Gora je u procesu evropskih integracija napredovala dalje od Srbije i nekih drugih zemalja u regionu, pa bi u skladu s tim trebalo da bude primjer za druge. Umjesto toga, vještački se kreiraju nove barijere između ljudi na ovim prostorima, koji su na svaki način upućeni jedni na druge, a odgovornost za to je prije svega na političarima", rekla je ona.

Dodala je da "nikakvo zaklanjanje iza virusa ne može da sakrije nastavak nedemokratskog ponašanja Vlade u Podgorici prema Srbiji i pripadnicima srpskog naroda, protivno vrijednostima i praksi Evropske unije, čijem članstvu čitav region teži".

"Ova odluka, međutim, jasno poručuje i da more nema samo Crna Gora i vjerujem da će naši građani razumjeti i tu poruku", navela je Mihajlović.

Ministar u Vladi Srbije Nenad Popović ocenio je da ta odluka još jednom svjedoči o, kako kaže, namjerama vlasti u Podgorici prema srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Popović u saopštenju navodi da je crnogorski režim pion u realizaciji ciljeva stranih sponzora da se, prema njegovoj ocjeni, na veliki jubilej stogodišnjice obnove Srpske patrijaršije, uništi SPC u Crnoj Gori koja je vekovima čuvala tron pećkih patrijarha kroz najteža vremena naše nacionalne istorije.

On tvrdi da je cilj crnogorske vlasti da kroz progon, prijetnje i svaku moguću diskriminaciju uništi političku snagu Srba u Crnoj Gori da na popisu stanovništva sljedeće godine srpski narod svede na, kako kaže, statističku grešku.

Podsjećamo crnogorski premijer Duško Marković najavio je da će naša zemlja prvih dana juna otvoriti granice prema onim državama koje budu ispunjavale epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje, odnosno u kojima je broj zaraženih korona virusom 25 na 100.000 stanovnika.

Kao prve zemlje prema kojima će Crna Gora otvoriti granice Marković je naveo Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku, Mađarsku, Albaniju i Grčku.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније