Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dnevne novine ]

28. 05. 2020. 06:52 >> 06:51
17

ĐONOVIĆ

Organizovani napadi na Crnu Goru

Paljenje zastave i rušenje spomenika, pored toga što jeste vandalski čin, predstavlja i subverzivnu djelatnost protiv kulturnih obilježja, i napad na državu Crnu Goru, navodi u razgovoru za Dnevne novine politički analitičar i publicista Ranko Đonović.

"Takve, ali i slične događaje, nažalost imamo isuviše često u našoj državi, a plašim se da ćemo ih gledati i ubuduće ukoliko nadležni u Crnoj Gori ne preduzmu energične kaznene mjere da više nikom ne padne na pamet da tako nešto uradi. Sličnih antidržavnih ponašanja i radnji možemo, naročito u zadnje vrijeme, gledati i slušati u crnogorskom parlamentu. Takođe i od visokog sveštenstva SPC. Takvo ponašanje daje povod ovim mladim i neukim ljudima za ovu vrstu nečasnog posla", kaže Đonović.

Kaže i da su sva dešavanja kojim svjedočimo više mjeseci, pa i godina rezultat dobro organizovanog načina podstrekavanja sa ciljem ponižavanja Crne Gore.

"Cilj je da se stvori što lošija slika o Crnoj Gori kao državi i usporili procesi evropskih integracija, ali isto tako kako bi došlo do zastoja i prekida stranih investicija. Radi se tako nešto i iz Crne Gore od poslanika DF i velikosrpske opozicije, ali i od nekih NVO, “profesionalnih medija” pa i nekih suverenističkih – građanskih partija koje su osvajanje vlasti pretpostavili čak i državi Crnoj Gori", naveo je Đonović.

Ako se svemu tome uz, kako ističe Đonović, dodaju slabosti u vladajućoj koaliciji, i centri sa strane naročito iz Srbije i Rusije, onda, poručuje da protivnik nije za potcjenjivanje.

"Međutim, moraju i oni znati da država Crna Gora danas pogotovo nije za potcjenjivanje. Možda nikad nije očiglednija ona Njegoševa misao: „Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi je, al zube polomi”. Ne bi bilo dobro za Crnu Goru da se takvo nešto isprobava, ako se ikako može izbjeći", navodi Đonović.

On navodi i da je očigledno da je riječ o organizovanim aktivnostima organizovanih grupa

"Ukoliko država svojim neprijateljima unutar države ne pokaže adekvatan odgovor, oni će svakako nastaviti da bivaju sve agresivniji. Onda kada se unutra Crne Gore, u okviru ustavnih i zakonskih odredbi dovedu stvari u red, oni van države i oni u državi ostaće bez posla za koji su od nekog angažovani, pa će prifaliti i nadoknade koje su dobijali sa strane", zaključio je Đonović.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније